Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Bijzetting (2e echtgenote) in reeds bestaand graf (ongedaan maken)

31 oktober 2002

Vraag nummer: 1406 (oude nummer: 1758)

Thu, 31 Oct 2002 11:11

Ik heb best een lastige vraag, maar zal proberen in het kort de situatie te schetsen.
Mijn vader is 2x getrouwd. Uit het eerste huwelijk werden 3 kinderen geboren. Een van deze kinderen kwam in 1966 te overlijden. In 1968 zijn mijn ouders gescheiden. Het grafrecht is toen door mijn vader afgesloten. Later na de scheiding zijn de rekeningen e.d. voor verlenging van het grafrecht steeds naar het adres (woonadres) van mijn vader gestuurd. Zonder dat mijn moeder hiervan ooit kennis heeft kunnen dragen heeft hij de grafrechten verlengd of gekocht.
Later is mijn vader hertrouwd en deze vrouw is afgelopen week overleden.
Nu heeft mijn vader ondanks bezwaren onzerzijds besloten zijn 2e vrouw te begraven in het graf van mijn broer.
Het zal U niet vreemd in de oren klinken, dat dit bij velen waaronder mijn moeder erg hard is overgekomen. Wij kunnen nu niet meer naar het graf van onze broer of zoon zonder daarbij geconfronteerd te worden met mijn vaders 2e vrouw, die wij mede verantwoordelijk achten voor alle ellende die we vooral in de echtscheidingsprocedure moesten doorstaan.
Het zal U duidelijk zijn, dat wij gewoon bij onze broer en zoon op bezoek willen gaan zonder deze confrontatie.
Is het mogelijk deze bijzetting ongedaan te maken?
Kunnen wij onze broer/zoon herbegraven?

Met vriendelijke groet

Jan van den Broek

Antwoord:

Geachte heer Van den Broek,

Ik heb vol begrip voor uw gevoelens rond dit graf, maar het is niet mogelijk om de bijzetting ongedaan te maken.

U kunt uw vader benaderen en vragen of u uw broer elders kunt herbegraven, naar dan is het nog maar de vraag of u toestemming krijgt van de burgemeester. Want als u antwoorden op vragen in de subrubriek 'Op- en herbegraven' leest, ziet u dat dit alleen mag vlak na een begrafenis of pas na 10 jaar. Voor uw broer zijn die 10 jaar verstreken, maar men kan er zó niet bij.

Voor uw vader zal bovendien tellen dat in het graf twee geliefde personen verenigd zijn.

Ik vrees dat voor uw probleem geen oplossing in de vorm van een 'afgedwongen' herbegraving mogelijk is. Alleen een oplossing waar uw vader aan wil meewerken.

mr W.G.H.M. van der Putten

31 oktober 2002

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder