Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Begraven zonder mijn toestemming

16 september 2013

Vraag nummer: 35632

Ik ben rechthebbende van het graf van mijn ouders, gelegen op de Algemene Begraafplaats in Xxxx. In juni is een zus overleden, en in dat graf begraven, zonder mijn medeweten. Wij zagen elkaar nooit.

Ik kwam erachter doordat de steen verwijderd was: die bleek bij de steenhouwer te zijn om de nieuwe naam erop te zetten. Ik heb de steen terug laten halen, er was nog niets mee gebeurd, gelukkig.

De vraag is nu even: hoe nu verder: ik ben al bij de gemeente geweest, die geeft wel toe dat er niet juist is gehandeld, maar verder gebeurt er niets. Ik denk aan onwil.

Wat voor stappen kan ik ondernemen en hoe gaat dat in zijn werk? Zou u daar iets over kunnen zeggen?

Antwoord:

Geachte heer,

Er had in dat graf nooit begraven mogen worden zonder uw toestemming.
U kunt mijns inziens opgraving (en herbegraving elders) van die zus eisen, op kosten van de gemeente. Maar of dat lukt, is een tweede zaak.

Dit soort fouten wordt door begraafplaatshouders een paar keer per jaar gemaakt. Ik ken voorbeelden waarbij het eisen van opgraven wel lukt (vaak met behulp van juridische bijstand) en voorbeelden waarbij dat niet is gelukt (als men zelf gaat praten).

Het punt is dat je bij zo'n zaak meteen heel daadkrachtig moet optreden en bij de gemeente meteen heel erg veel stennis moet gaan maken. Je moet meteen met een advocaat of juridisch adviseur komen die met hel en verdoemenis dreigt en een procedure gaat aanspannen.

Als iemand alleen met de gemeente gaat praten en er verder niets gebeurt, verlies je momentum en komt een vaag dreigement van rechtszaken niet meer daadkrachtig over.
Gemeenten willen namelijk liefst de zaak sussen, mede gelet op de nabestaanden van 'de tegenpartij'.

Als u een rechtsbijstandverzekering hebt, zou u die kunnen inschakelen.

U kunt mij ook inschakelen, maar dat is niet kosteloos. Ik moet echter meer details van u hebben om de situatie beter te kunnen beoordelen. Dan kan ik ook een inschatting van de kans op resultaat en van de kosten maken. Qua kosten moet u al snel denken aan enkele duizenden euro's, ook al u in een eventuele rechtszaak helemaal in het gelijk wordt gesteld. Een verliezende partij hoeft namelijk niet alle kosten van de winnende patij te betalen. Alleen een beperkt deel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder