Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Aantal rechthebbenden (geen zeggenschap meer over graf moeder)

8 maart 2010

Vraag nummer: 7394 (oude nummer: 15380)

Geachte heer/mevrouw,

Ik zit met de volgende vraag. mijn moeder is 10 jaar geleden overleden en er is toen besloten om een eigen graf te nemen.
Het heeft nooit ter discussie gestaan dat haar 2de echtgenoot in het geval van overlijden zou worden bijgezet in het graf (ondanks dat wij al jaren geen contact meer met hem hebben).
Bij het overlijden heb ik zelf vrijwel alle kosten betaald en is wel besloten om de 2de echtgenoot rechthebbende te maken.
Nu is hij onlangs overleden en heeft zijn familie ons hier niet van in kennis gesteld. Tijdens het bezoek aan het graf bleek de steen te zijn weggehaald en was hij inmiddels bijgezet.
Ik heb hierover contact opgenomen met de gemeente en de uitvaart ondernemer en zij zeggen beide geen verplichting te hebben de kinderen hiervan op de hoogte te stellen. Ook is de zoon van mijn moeders 2de echtgenoot nu de persoon die op de akte als rechthebbende is geplaatst. Er is 10 jaar door de andere familie niet omgekeken naar het graf en nu hebben zij wel alle rechten. Ik heb de gemeente gevraagd om ook als rechthebbende genoteerd te worden en indien dit niet mogelijk is wel vermeld te worden dat als er iets gebeurd wij wel op de hoogte gebracht worden.
De nu ontstane situatie geeft een hoop verdriet.
Kunt u mij vertellen wie fouten heeft gemaakt en hoe ik de ontstane situatie op kan lossen.
Ik weet nl nu ook niet wie verantwoordelijk is dat het graf er weer net zo netjes bij komt te liggen als voorheen.

Bij voorbaat dank voor de moeite

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als je van een 'fout' kunt spreken, hebt u die zelf gemaakt. De rechthebbende is namelijk de persoon die alles over het graf te zeggen heeft en die dus ook beslist wie er in het graf begraven kan worden etc. Als u zelf over het graf van uw moeder had willen kunnen beschikken, had u zelf rechthebbende moeten worden. U had het graf niet op naam van de 2e echtgenoot moeten laten zetten.

Wie de kosten betaalt, staat overigens helemaal los van de vraag wie rechthebbende is. Dat dat kan, blijkt ook wel uit uw verhaal.

De gemeente en een uitvaartondernemer zijn niet verplicht om de kinderen van de echtgenote van het overlijden in kennis te stellen. Sterker, ze kunnen zoiets ook helemaal niet, want weten niet wie dat is of zijn. De gemeente heeft alleen te maken met de rechthebbende, niemand anders.
Dat nu de zoon van deze man rechthebbende is geworden, als opvolger van zijn vader, is een logisch iets. En conform de normale regels.
Men accepteert nooit twee of meer rechthebbenden op graven. Dat doet geen enkele begraafplaats. Vaak leidt het tot onoplosbare conflicten.

U schrijft 'Er is 10 jaar door de andere familie niet omgekeken naar het graf en nu hebben zij wel alle rechten'. Dat is onjuist, althans het laatste: zij hadden al alle rechten.
Als u het graf van uw moeder 'in eigen hand' had willen houden, had u 10 jaar geleden ook de zeggenschap over het graf moeten bedingen en zelf rechthebbende moeten worden.

Ik weet wel wie nu verantwoordelijk is dat het graf er weer net zo netjes bij komt te liggen als voorheen, namelijk de zoon van de 2e man van uw moeder. Maar ja, kunt u dat eisen of afdwingen? Nee, u kunt het alleen vriendelijk vragen. U mag niet eens zelf zonder zijn toestemming met het graf aan de slag.

Het is vervelend, maar zo liggen die dingen. En dit soort problemen zal de komende tientallen jaren met veel scheidingen, tweede huwelijken, samenwonen zonder testament (dus zonder rechten van de partner) e.d. nog wel vaker voorkomen. Mensen moeten er aan denken om direct bij het overlijden van een dierbare hun zeggenschap over een graf zeker te stellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder