Twijfel aan identiteit graf
3 oktober 2011
Vraag nummer: 26259
Geachte Mr. Willem van der Putten,
Graag wil ik uw advies voor het volgende. Mijn oudste zus en oom zijn op heel jonge leeftijd in 1990 op een niet natuurlijke dood overleden, toendertijd is besloten om ze te begraven. Ik zelf was vrij jong (8) en heb er adm. weinig van meegekregen. Ben zelf ook nooit naar het graf geweest tot 2007(zonder succes).
Mijn moeder en mijn oudere zus hebben het graf gedurende jaren heel sporadisch opgezocht. 10 jaar terug had mijn moeder een brief ontvangen met het bericht dat ze het graf gaan ruimen. Omdat mijn moeder weer emotioneel van in de war raakte en ze het verlies van mijn zus en haar jongere broertje nooit goed heeft verwerkt... heeft ze de brief langs haar heen laten gaan, en er niks meegedaan. Ik zelf heb die brief na verstrijken van tijd wel onder ogen gehad maar was ook nog veels te jong om er adequaat op te kunnen reageren. Gelet op het feit dat er binnen de fam nauwelijks over het verlies gesproken wordt. De afgelopen 10 jaar zijn we ervan uitgegaan dat de graven ontruimd zijn en dat we er niks meer aan konden veranderen. Na deze brief zijn we (moeder en ik) in de jaren wel een keer wezen kijken of de graven er toch nog stiekem zouden liggen op de plek waar ze volgens mijn moeder zijn begraven. Alleen we konden het niet meer terugvinden (die velden waren ontruimd en er lagen enkele vrij recente graven)
Nu weer 10 jaar later heeft mijn moeder opnieuw een brief ontvangen met precies dezelfde boodschap, waarin staat dat de wettelijke termijn van 10 jaar is verstreken en dat de graven ontruimd zullen worden en als we er iets mee willen dan moeten we reageren. Mijn moeder weer natuurlijk helemaal van streek (herbeleving van het tragisch moment) en wij allemaal verbaasd van hoe dit kan. Vandaag heb ik contact gehad met de begraafplaats en volgens hun zouden mijn zus en oom er nog liggen zonder grafsteen op een heel andere veld. Wat heel vreemd is want volgens mijn moeder zou ze toch op een andere plaats hebben gelegen met een grafsteen. Mijn andere zus kan ook beamen, dat er grafstenen heeft gelegen, over de locatie kan ze zich niet echt herinneren.
Mijn hoofdvraag is ''hoe kunnen we achterhalen dat de personen die daar liggen mijn oom en mijn zus zijn en niet twee andere personen?''. En voor wie zijn de opgravingskosten (2 aparte graven) om de identiteit vast te stellen? en wat zijn de kosten als het wel mijn familieleden zijn als we ze willen cremeren?
Volgens de oude boeken en nieuwe computersysteem van de begraafplaats hebben ze altijd op diezelfde plek gelegen. (wat niet overeenkomt met plaats van moeder) En waar zijn de grafstenen gebleven? en hoe verklaar je de eerste ontruimingsbrief? (helaas heeft mijn moeder die brief niet meer). Wel kon de de mevr. van de begraafplaats me vertellen dat 10 jaar terug twee andere velden ontruimd zijn. (blijkbaar de velden waar we hebben gekeken in 2007)
Ik hoop dat u me verder kunt helpen. Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het graag.
Met vriendelijke groet,
Joyce
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Ik heb uw verhaal goed gelezen en denk te weten wat er gebeurd is. En meen ook te kunnen zeggen dat de graven onaangeroerd zijn gebleven.
Dat uw moeder de locatie niet herkent, is niet zo gek. Als er op een terrein een paar bomen zijn gekapt of in 20 jaar tijd juist zijn gegroeid en er geen of andere monumenten staan, ziet alles er anders uit dan 20 jaar geleden.
Maar om te weten wat de juiste locatie van de graven is, zijn vooral de oude boeken van de begraafplaats een goed en sluitend systeem. Met het overbrengen van gegevens naar een computersysteem kun je nog eens een letter of een cijfer verkeerd typen, wat later niet meer te zien is; maar op oude grafkaarten zijn latere veranderingen of vergissingen altijd zichtbaar.
De nummering van de graven zal ook in een bepaald systeem passen, zodat verwisseling met andere graven niet voor de hand ligt.
Ik acht het ondenkbaar dat de begraafplaats zelf de graven van uw zus en oom zou verplaatsen. Zonder vergunning van de burgemeester is dat niet mogelijk. Maar vooral is het een forse klus die men echt niet 'zomaar' of per ongeluk uitvoert. Dat zou geen enkele zin hebben. U hoeft er echt niet bang voor te zijn dat zoiets gebeurd is.
Ik vermoed dat het gaat om zogenaamde 'algemene graven', omdat dat graven zijn die voor 1 persoon bestemd zijn en die gewoonlijk na 10 jaar geruimd (kunnen) worden. Dat past ook in uw verhaal dat de begraafplaatshouder later heeft besloten om die grafvelden feitelijk (nog) niet te ruimen, omdat men de ruimte nog niet nodig had. Blijkbaar zijn toen alleen grafmonumenten verwijderd, maar niet de inhoud van de graven.
Maar inmiddels heeft men wel weer de ruimte nodig en stelt men nabestaanden weer in kennis van de voorgenomen ruiming.
Ik kan mij wel voorstellen dat dat allemaal wat vreemd overkomt. Maar als men weet dat de velden met algemene graven vaak vaksgewijs geruimd worden en men toch nog rekening houdt met wat reserve-ruimte, is het allemaal goed verklaarbaar.
Ik zie geen enkele reden om te twijfelen aan de identiteit van de personen die in de betreffende graven begraven zijn, als de boeken en het cumputersysteem kloppen. Dat de grafsteen verdwenen is, is logisch, omdat de graven destijds voor 10 jaar verhuurd zijn. In of na 2000 mochten de stenen worden verwijderd.
Als uw moeder wel twijfelt en de stoffelijke overschotten zou willen laten opgraven om ze te laten onderzoeken, bijvoorbeeld op DNA, dan zal zij dat zelf moeten betalen en zal zij daar ook een vergunning van de burgemeester voor nodig hebben.
Als uw familie de stoffelijke overschotten zou willen laten opgraven om ze te cremeren, is dat natuurlijk ook voor eigen rekening.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten
TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.
TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl