Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Steen op algemeen graf


14 oktober 2002

Vraag nummer: 1258  (oude nummer: 1603)

Geachte heer Van der Putten,

Wat mag er op een algemeen graf worden gezet door nabestaanden (in de gemeente S.....).
En dan bedoel ik met name, hoe groot mag de steen zijn, mag er wel een steen op, beplanting etc.

Met vriendelijke groeten,

Hanna Denkers.

Antwoord:

Geachte mevrouw Denkers,

Wat wel of niet wordt toegestaan qua steen of beplanting, wordt op een gemeentelijke begraafplaats gewoonlijk vastgelegd in nadere voorschriften (op basis van artikel 20 van de beheersverordening van de gemeente) die door het college van B&W worden vastgesteld.

Bij algemene graven is het uitgangspunt dat er aan de nabestaanden van elke overledene gelegenheid gegeven wordt om iets op het graf te plaatsen. Als het algemene graf voor 2 personen is, is de beschikbare ruimte in de regel de helft van het graf. Als het een graf voor 3 personen is, eenderde deel. Als we zeggen dat een graf 2 meter lang is en 80 cm breed, wordt vaak een liggend monumentje van 60 bij 60 cm toegestaan (het is lelijk als de monumenten pal tegen elkaar liggen). En bij een 3-persoons graf een iets kleiner formaat liggende steen, dan wel dat de laatste steen (van het pad af gezien) een staande steen is.
Beplanting is eigenlijk eenzelfde verhaal. Er is beperkt plaats voor en de beplanting moet geen voortwoekerende plant zijn, die niet over de buurgraven kan groeien en die niet zo hoog is dat zij het zicht op een eventueel achterliggend monumentje ontneemt.

Ik vermoed dat er in de gemeente S vrij weinig in algemene graven begraven wordt. In plattelandsgemeenten kiest men meestal toch voor een eigen graf, ook omdat de kosten ten opzichte van de gemiddelde landelijke tarieven vaak bijzonder laag zijn. (In S wel, in ieder geval).

Als er nog geen nadere voorschriften zijn, is het nu tijd om ze vast te stellen. Er zijn natuurlijk wel voorbeelden van, die bij andere gemeenten op te vragen zijn. En het is een kwestie om ook even op begraafplaatsen elders te kijken om te zien wat gangbaar is en of men dat mooi vindt of niet.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

14 oktober 2002

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >