Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Mogen mijn ouders 'de andere helft' van het graf van hun zoon verzorgen?

14 februari 2006

Vraag nummer: 4279 (oude nummer: 7490)

Beste Mr. van der Putten,

Ik wend mij nogmaals tot u met een vraag waar wij of mijn ouders mee zitten te weten:

Enige tijd geleden heb ik u gemaild dat mijn broer overleden.
Mijn ex-schoonzuster is niet 1 vd gemakkelijkste en gaat nu zelfs zo ver dat ze plantjes die mijn ouders bij hun zoon op t graf neerzet eraf haalt en weggooit zoals we inmiddels weten valt hier weinig aan te doen.

Maar mijn broer ligt in een gemeenschappelijk graf waarvan het "achterste gedeelte" dus door familieleden van die vrouw die onder m'n broer ligt verzorgd behoort te worden.
Dit gebeurd echter niet.

Nu willen mijn ouders bij de gemeente toestemming vragen of zij dat stukje grond mogen verzorgen....

Zitten hier nog "haken en ogen" aan ??
Uiteraard moet de familie van die vrouw toestemming geven.

Kunnen we dat aan de gemeente voorleggen of is zoiets überhaupt niet mogelijk ?
Mogen en kunnen zij dit ook aan familie vragen ?

Dit uiteraard ter "bescherming" van mijn ouders gezien evt. grafschennis.....

Graag uw advies in deze,

met vr. groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De gemeente kan en mag uw ouders mijns inziens nooit toestemming geven om het stuk grond dat 'hoort' bij het graf van de vrouw die onder uw broer ligt, naar uw eigen smaak en dergelijke in te richten. Het is niet verboden dat uw ouders een plukje onkruid uitrekken, maar zij kunnen het niet naar eigen inzicht beplanten en dergelijke. Alhoewel, ik ken ook al een rechtszaak over het uittrekken van onkruid op een graf, dus....

Maar als uw ouders zelf een afspraak maken met de nabestaanden van die overleden vrouw, dat zij het onderhouden, dan zal dat de gemeente feitelijk niets uitmaken.
Maar ik zou als ik gemeente was, er nooit nadrukkelijk toestemming voor verlenen. De gemeente heeft nu een poot om op te staan bij de nabestaanden van die vrouw, als er verkeerde dingen zouden gebeuren, maar niet als zij uw ouders toestaan dat stukje graf te onderhouden. Er is geen rechtsbasis in de verordening voor.
Bovendien zou de gemeente wel eens bang kunnen zijn dat als de ex-schoonzuster er achter komt, zij daar mogelijk ook planten uittrekt en dergelijke. En bij de gemeente gaat zeuren en klagen.
Ik zou het als gemeente laten zoals het is.

Maar goed, uw ouders kunnen het de gemeente en de betrokken andere familie altijd vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder