Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Begraven in verkeerde vak


11 februari 2010

Vraag nummer: 7307  (oude nummer: 15071)

iemand is in een bepaald vak begraven. Nu wil het geval dat ook de partner overlijd. Fam wil grrag deze in hetzelfde vak hebben. (algemeen graf) Dat is mogelijk maar verder word het vergeten. Tot de uitvaart. Fam gaat dan niet naar vak A maar naar vak m. Dus komen ze niet bij elkaar. Fam vraagt nog na en ja hoor er was nog plek in a. Dus wat nu? Ik zou zeggen opgraven en in vak a erbij. Maar het werkt blijkbaar niet zo. Want opgraving zou aangevraagd moeten worden bij burgemeester en de totale kosten zouden komen op 2500 euro. En dit al 1 dag na de begrafenis terwijl het op dezelfde dag al bekend was. Fam wil en kan niet herbegraven. Wat is nu de juiste oplossing voor alle partijen. De fam heeft het moeilijk kan hierdoor niet verder in rouw maar wil ook geen herbegraving of zoveel geld betalen. Hoe zou u deze situatie aan pakken?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Eerlijk gezegd vind ik het suf van de betreffende familie dat ze dan bij het regelen van de uitvaart niet heeft gevraagd of de begraving in vak A plaats kon vinden. Anderen zoals de uitvaartleider en de mensen van de administratie van de begraafplaats zijn niet helderziend en weten niet dat die wens bestaat, als ze daar niet over praten.

Op het moment dat de familie bij het 'verkeerde vak' staat, moet ze op dat moment die wens alsnog uiten en niet iets laten gebeuren, wat ze dan niet wil. Misschien had men wel onmiddellijk een graf in vak A kunnen gaan delven. Of de kist weer mee kunnen nemen naar het uitvaartcentrum en een dag later terug komen. Dat is even consternatie, maar verstandiger dan om iets te laten gebeuren dat met meer moeite en kosten terug gedraaid moet worden.

Maar ja, als de kist gedaald is en het graf gedicht is, is er begraven. Dan heeft de begraafplaatsbeheerder een vergunning voor een opgraving nodig, wil hij niet illegaal bezig zijn. Of iemand dan een dag, een maand of een jaar of een eeuw begraven is, maakt geen verschil.
Een bedrag van euro 2.500,- voor opgraven en herbegraven vind ik ook nogal fors. Maar een bedrag van ongeveer 1.250,- voor een opgraving en 1.250,- voor een begraving is niet ongewoon voor een gemeentelijke begraafplaats. Bij een kerkelijke begraafplaats kan de beheerder met het tarief nog wel eens schipperen, maar bij een gemeente moet men zich aan de regels houden. Een standaardbepaling in de Vordening lijkbezorgingsrechten luidt: Bij de invordering van de lijkbezorgingsrechten wordt geen kwijtschelding verleend.

Het is natuurlijk erg vervelend, maar ik denk toch dat de familie de situatie aan zichzelf te danken heeft. De momenten om het goed te regelen of nog tijdig te herstellen heeft men laten verlopen. En ja, dan heb je als familie nu een probleem.

Ik zie geen andere keuzes dan om het zo te laten dan wel een relatief dure herbegrafenis uit te laten voeren.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >