Algemene graven alleen voor overledene met schulden?
17 november 2004
Vraag nummer: 3488 (oude nummer: 4984)
Geachte Heer van Putten,
Moet een gemeente op zijn gemeentelijke begraafplaats ruimte geven voor algemene graven? of hoeft dit niet en kan hij algemene graven laten vervallen of afschaffen.
Zo niet, kan dan iedereen naar wens in een algemeen graf worden begraven?
een algemeen graf betekent toch dat je begraven wordt maar niet de kosten van het graf hoeft te betalen, maar wel het begraafrecht met het gevolg dat de gemeente het graf na tien jaar kan gaan ruimen en rechthebbende is.
En kan de gemeente ook in zijn verordening aangeven dat alleen diegene in een algemeen graf kan worden begraven wanneer er bij de overledene alleen schulden zijn en de familie van alle rechten en plichten afziet wat betreft hun overleden familielid of kan een vermogend persoon ook kiezen om begraven te worden in een algemeen graf, met de voorwaarden die hier aan verbonden zijn.
Met vriendelijke groet.
Antwoord:
Geachte heer of mevrouw,
Nee, een gemeente hoeft op haar algemene begraafplaats geen algemene graven uit te geven. Zie o.a. vraag 1292: 'Gemeente geeft geen algemeen graf uit?!' in de sub-rubriek Algemeen graf.
Een algemeen graf betekent niet dat men geen grafrecht (kosten van het graf) hoeft te betalen. Er zijn wel verschillende systemen in Nederland. Soms rekent men alleen de kosten van begraven (en dat bedoelt u) maar soms ook niet. In het laatste geval rekent men ook grafhuur/grafrecht; soms ook nog onderhoudskosten van de begraafplaats of het grafmonument. Alle varianten bestaan.
Bij een algemeen graf is er inderdaad meestal geen rechthebbende (of daarmee gelijkgestelde persoon zoals een agn. gebruiker), maar het kàn wel. Het is zelfs aan te bevelen om wel een soort rechthebbende te hebben die verantwoordelijk is voor de betreffende grafruimte in en monument op een algemeen graf.
De rechten en plichten van zo'n rechthebbende wijken dan af van die van de rechthebbende op een eigen graf.
Als er geen rechthebbende of gebruiker van een ruimte in een algemeen graf is, is de begraafplaatshouder de enige eigenaar. Je zegt dan niet dat de gemeente/begraafplaatshouder rechthebbende van het graf is. Dat is net zoiets als zeggen dat de eigenaar van een huis huurder is. Dat is onzin; iemand huurt niet van zichzelf. En zo is een gemeente of kerkgenootschap geen rechthebbende van een algemeen graf.
U hebt wel een erg eenzijde kijk op een algemeen graf als u vraagt of de gemeente in haar verordening kan aangeven dat alleen iemand in een algemeen graf kan worden begraven wanneer er alleen schulden zijn en de familie zich distancieert. Nee, dat kan niet. Althans, men kan het er wel inzetten maar dat heeft geen zin en als iemand zich er tegen verzet zal de rechter het vernietigen.
Ik merk dat u woont en werkt in een regio waar nauwelijks of niet van algemene graven gebruik wordt gemaakt. U doet het voorkomen alsof het een soort lapmiddel is voor mensen die geen 'gewoon' eigen graf kunnen betalen. In sommige gevallen is dat ook wel zo, maar het hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Hier in het westen van het land is het heel gewoon als mensen in een algemeen graf begraven worden; daar hoef je echt niet armlastig en door je familie verstoten voor te zijn. Ongeveer de helft van de mensen die begraven wordt, gebeurt in de grote steden in de Randstad in een algemeen graf. Ik ken wel begraafplaatsbeheerders die heel erg kwaad worden als men een algemeen graf als een minderwaardig soort graf aanduidt. Zo ziet men dat hier zeker niet.
Met vriendelijke groet,
mr W.G.H.M. van der Putten