schenking en AWBZ kosten


4 februari 2004

Vraag nummer: 8478  (oude nummer: 3953)

Dames en heren,

Onze zoon is helaas schizofreen en op het moment in het ziekenhuis. Binnenkort gaat hij beschermd wonen en moet dan AWBZ kosten betalen.
Wij willen aan onze kinderen nu een schenking doen uit een oud regime lijfrente. Als wij de uitkeringen aan de zoon schenken zal het zorgkantoor deze als inkomen beschouwen en een hogere eigen bijdrage vragen. Hieraan heeft onze zoon dus weininig.
Ik kan zelf maximale belasting betalen en het bedrag aan onze zoon schenken als box 3 vermogen. Hoe ziet zorgkantoor dit, zouden zij dat vermogen ook meenemen bij de berekening van de AWBZ kosten, of alleen de rente die het vermogen oplevert??

Hartelijke dank als u hierover iets kunt zeggen.

Ray Schlunk
035 60 20570

Antwoord:

Geachte heer,

Mag ik aannemen dat u doelt op de zogenoemde papieren schenking? Dit is een schenking aan uw kind die het direct weer aan u terugleent. Dit moet bij notariele akte. Uw zoon dan wel zijn wettelijke vertegenwoordiger moet de akte dus meetekenen. Eventueel is toestemming van de Kantonrechter nodig. Kortom, veel vereisten. Ik zou dus een afspraak maken bij een notaris om één en ander samen door te nemen. Uw vraag ten aanzien van de rente (dat zijn inderdaad inkomsten) kunt u dan ook direct kwijt.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE