Wat is redelijk?
12 oktober 2020
Vraag nummer: 61714
Dag,
Ik, 66 jaar en kinderloos, woon al 25 jaar samen met iemand die drie zoons heeft. Ik heb een koophuis dat alleen op mijn naam staat. Zelf heb ik maar éen zus die twee zonen heeft van 21 en 23 jaar. Mijn zus heeft ook een koophuis. De zonen van mijn partner zijn alledrie getrouwd en hebben alledrie eveneens een koophuis.
Mijn partner en ik hebben een samenlevingscontract. Hij heeft geen testament. Ikzelf heb wel een testament. Daarin zijn de drie stiefzoons niet als erfgenaam benoemd zijn. Mijn huis gaat na mijn overlijden naar de zonen van mijn zus.
Mijn partner vindt dat niet eerlijk. Hij stelt dat ook hij al die 25 jaar die we samenzijn heeft meebetaald aan het huis. Hij vind het redelijk dat elk van zijn drie zonen 25000€ moet erven mocht ik overlijden. ( het huis is ong 250000€ waard). Ik vraag me af of dat redelijk en reëel is. Zolang we samen zijn is mijn salaris helemaal de vaste lasten in gegaan, en van zijn salaris leefden en spaarden we. Zijn hier richtlijnen of berekeningen voor? Zo ja, waar vind ik die of hoe moet ik dat berekenen? Dank!
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Redelijk is wat u zelf redelijk vindt. Indien u alle kosten van uw samenwonen in grote lijnen samen deelt ieder voor een gelijk deel dan wel per saldo op die manier deelt, dan zou er in beginsel wellicht geen recht/verplichting tot verrekening zijn. Ook zou er dan wellicht geen reden zijn ter compensatie bij einde van de relatie of bij overlijden. Dat kan natuurlijk anders zijn indien één van beiden geld/vermogen 'stopt' in de woning van de ander. Dan is er wellicht reden voor een geldlening/verrekening.
Misschien goed om eens een gesprek hierover aan te gaan bij uw notaris.