Vragen bij benificiaire aanvaarding
12 januari 2004
Vraag nummer: 8357 (oude nummer: 3752)
Mijn vader is een maand geleden overleden bij een zelfmoordactie. Hij geen vaste woon- of verblijfplaats sinds maart 2003 en in mei van dit jaar is de boedel die hij nog had reeds via een deurwaarder verdeeld tbv de aflossing van de schuld aan1 schuldeiser. Er zijn echter zeer waarschijnlijk nog meer schulden.
We hebben besloten om de nalatenschap benificair te aanvaarden (onder voorrecht van boedelbeschrijving).
Hieronder volgen enkele vragen:
- Wat is nu precies de procedure nadat we de volmacht hebben opgestuurd?
- In hoeverre worden kosten op ons (als erfgenamen) verhaald met betrekking tot notariële kosten en kosten
om schuldeisers op te roepen?
- In hoeverre is het mogelijk om ons (als erfgenamen) vrij te waren van eventuele kosten en dat de notaris deze verhaald op de resterende boedel?
Is de notaris bijvoorbeeld verplicht om deze dienst op zich te nemen en deze uit de boedel dient te financieren, zodat de erfgenamen hiervoor niet in hun vermogen kunnen worden aansprakelijk gesteld?
Antwoord:
Geachte heer,
De beneficiaire aanvaarding is in ieder geval een zeer verstandig stap. Uit uw woorden kan ik opmaken dat er een notaris bij betrokken is. Hij/zij kan u ook verdere helpen met de procedure. De wet geeft namelijk bij beneficiaire aanvaarding in het kader van de wettelijke vereffening vele regels en procedures. Die zijn vrij eenvoudig terug te vinden in de wet.
Kosten die u maakt in verband met de afwikkeling van de nalatenschap zijn kosten van de nalatenschap. Andere kosten zijn meer privé (zoals de beneficiaire aanvaarding zelf) en komen dus ook voor rekening van betreffende persoon in privé.
U zou met de notaris moeten opverleggen in hoeverre hij/zij misschien als boedelnotaris en/of verreffenaar kan optreden. Als van te voren duidelijk is dat de betaling van de daartegenover staande nota lastig wordt, zal de notaris uiteraard niet erg happig zijn en/of wellicht een voorschot vragen.