Verworpen, wat met banksaldo overleden ouder
6 november 2008
Vraag nummer: 12131 (oude nummer: 11628)
L.S.,
Achergrond:
Mijn vader overleed in 2002 met schulden. Zijn testament wees mijn moeder aan als erfgenaam, maar dit was voor hun echtscheiding. Als enig kind heb ik de nalatenschap begin 2003 verworpen. Andere
familieleden hebben niet verworpen. Eén van mijn vader's broers heeft de schuldeisers op de hoogte gesteld en nam verder de rol van (administratief) contactpersoon op zich.
Onlangs berichtte hij me dat een bankrekening op naam van mijn vader een positief saldo kent. Hij raadde me aan contact op te nemen met de bank om het saldo (in mijn voordeel) vrij te maken.
Vragen:
Het lijkt me dat ik na verwerping op geen enkele manier zal kunnen beschikken over bezittingen van wijlen mijn vader. Deelt u die mening?
Komt het banksaldo na verloop van tijd toe aan de staat, of hebben mijn vader's moeder, broers en zussen nog een mogelijkheid dit saldo op te eisen? Of vallen zij en verdere familie door het testament niet onder groepen 2 en verder?
Uw advies of verwijzing is bijzonder welkom. Het saldo laat me koud, maar de gedachte dat het nu in het voordeel van de bank werkt en niet in dat van staat of familie staat me tegen. Zeker gezien de inspanningen van mijn oom inzake de administratieve afhandeling van het overlijden.
Dank u voor uw moeite.
Antwoord:
Geachte heer,
Door verwerping wordt je geacht nooit erfgenaam geweest te zijn, ben je niet aansprakelijk voor de schulden en niet gerechtigd tot de tegoeden. Een keuze is in beginsel onherroepelijk.
Het banksaldo komt uiteraard toe aan de erfgenamen (de andere familieleden?).