Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Verwerpen of niet ?

28 december 2004

Vraag nummer: 8926 (oude nummer: 5253)

Referentie uw antwoordt nr. 5190

Verwerpen nalatenschap.
Weledelgestrenge Heer, Mevrouw,
Hartelijk dank voor uw snelle beantwoording op de vragen die mijn vrouw heeft gesteld aan u. Omdat ik enig verdiener ben en zowel mijn vrouw als ik geen emotioneel binding hebben met het ouderlijk huis wil ik geen geld in de toekomst uit mijn vermogen bijdragen. Het huis is een oud-huis en er zullen ongetwijfeld onderhoudskosten komen die mogelijk in de toekomst betaald moeten worden. Zoals het er naar uitziet, wil mijn zuster die het vruchtgebruik heeft van de ouderlijke woning in het huis blijven wonen. Bij het 1e informeel overleg als erfgenamen waar mijn vrouw ook aanwezig was (als een van de 5 erfgenamen) met de notaris van mijn schoonzuster (vruchtgebruikster) heeft hij haar erop gewezen, dat ze moet proberen om het huis te kopen om zodoende de overige erfgenamen te kunnen ontlasten of uitkopen. Zoals het thans er naar uitziet zijn er 3 erfgenamen over, die mogelijk deze nalatenschap zullen aanvaarden wegens hun moverende reden. Wanneer ik thans deze situatie in beschouwing neem, en er geen overleg is, denk ik dat de vruchtgebruikster de onderhoudskosten in de toekomst niet zal kunnen bekostigen. Zij is als vruchtgebruikster afhankelijk van de overige erfgenamen.
Kunnen dan de vruchtgebruikster en de overige erfgenamen alsnog besluiten het huis binnen afzienbare tijd verkopen om zodoende te kunnen manipuleren zodat hun erfdeel meer zal opbrengen?

Volgens de notaris is het zo gelegen dat wanneer het huis binnen afzienbare tijd alsnog zal worden verkocht ondanks dat wij de nalatenschap hebben verworpen, dan behouden wij alsnog aanspraak op het 1/5 deel bij verkoop.
Is deze uitspraak van de Assistent Notaris wel juist?

Met vriendelijke groeten en dank voor de moeite.

Antwoord:

Geachte heer,

Als je de nalatenschap verwerpt, dan ben je geen erfgenaam. Dan zul je denk ik dus ook geen bloot eigenaar worden. Dan heb je ook niets meer tegoed als het huis in de toekomst verkocht wordt. Ik snap de uitspraak van de kandidaat notaris dus niet, maar misschien heeft hij/zij meer informatie. Het uitgangspunt is echter het hierboven omschrevene.

Ten aanzien van de verkoop: dat kan als alle partijen (vruchtgebruiker én bloot-eigenaren) op één lijn staan. Is dat niet zo (de vruchtgebruiker zou bijvoorbeeld probleem kunnen maken) dan heb je direct een probleem.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder