verwerpen en pensioen
3 februari 2005
Vraag nummer: 9074 (oude nummer: 5519)
Mijn vader is pasgeleden overleden. Vlak daarvoor is hij getrouwd in gemeenschap van goederen. Dit om zijn opgebouwde pensioen ten goede van zijn tweede vrouw te laten komen.
Nu had onze vader gewild dat de rest van zijn nalatenschap ten goede kwam van zijn kinderen. (ik en mijn zus)
In een testament dat hij voor zijn huwelijk had opgemaakt staat dat dan ook vermeld. De vrouw had alleen vruchtgebruik en verder niet. Ook stond vermeld dat de wettelijke verdeling volgens boek 4 geheel buiten toepassing zou blijven in geval van een huwelijk met zijn toenmalige vriendin.( Nu dus zijn vrouw.) Alles was dus geregeld, maar omdat ze in gemeenschap van goederen zijn getrouwd heeft zij ondanks het testament recht op de helft van het gezamenlijke bezit. De vraag is nu of dit allemaal klopt. Zijn tweede vrouw wil niets te maken hebben met de nalatenschap en zal dit dus moeten verwerpen. Als zij dit doet verspeelt ze dan ook haar recht op het pensioen van mijn vader?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Pensioen valt buiten de nalatenschap en heeft in beginsel niets te maken met de hoedanigheid van erfgenamen. Mij lijkt dat verwerping geen invloed heeft op het penisoen, maar ik weet dat niet zeker. Voor de zekerheid zou ik dat als ik u laten navragen bij het pensioenfonds.
Als zij verwerpt, dan heeft zij natuurlijk via de gemeenschap van goederen nog steeds de helft van het vermogen in eigendom.