vervangende handtekening bij problematische mede (kind)eigenaar
5 juni 2020
Vraag nummer: 60935
mijn 3 kinderen hebben het deel van hun overleden vader geerfd in ons huis. de helft is dus van hun drieen en de helft van mij en mn man. We hebben de wonig fiks opgeknapt en de waarde fiks vermeerderd. Nu willen we het over een tijd verkopen en we begrepen dat we dan van het deel vd kinderen een ander huis moeten kopen zij het in nedeland zij het elders echter hebben we met 1 vd kinderen een moeilijk contact. Kunnen we dan zonder zijn toestemming het huis verkopen en een ander huis van hun erfdeel kopen ik mag er tot mn dood over beschikken over hun deel de lanstlevende regeling. Ik wil eiegnlijk dan het erfdeel van hun vader in een huis stoppen en ons erfdeel zelf ontvangen maar vind het wrang dat we dan toestemming moeten vragen aan de kinderen..kan dat eventueel anders bv door een vervangende handtekening w.b mn ene kind ...de andere hebben er geen problemen mee namelijk...
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Het is wat ongebruikelijk dat kinderen meteen mede eigenaar worden van de gezamenlijke woning. Doorgaans een een soort van langstlevende bescherming van toepassing, maar na echtscheiding zou dat mogelijk weer anders kunnen zijn of indien sprake is van vruchtgebruik.
Indien de kinderen mede-eigenaar zijn, dan moeten we ook allemaal meewerken aan de verkoop en levering. De verkoopopbrengst is dan ook voor alle mede-eigenaren. Indien sprake is van vruchtgebruik is dat wellicht anders, maar dat hangt af van de bepalingen van het vruchtgebruik.