verklaring van erfrecht persé noodzakelijk?


19 november 2006

Vraag nummer: 10640  (oude nummer: 8515)

LS

(Zie ook vraag 6236)

Kunt u mij uitleggen waarom een verklaring van erfrecht (VVE) dan wel (zeer) wenselijk is?
Mijn situatie: vader in 2006 overleden, geen testament, enkele z.g. “en/of” rekeningen, kinderen die in goede harmonie met elkaar om gaan.
Een van de kinderen heeft de gang naar de notaris gemaakt voor een VVE omdat dat “gebruikelijk” is (?). Met het nieuwe erfrecht vervallen alle tegoeden en goederen aan de langstlevende, i.e moeder. Wat is er dan op tegen om niets te doen, niet naar de notaris voor een VVE, de en/of rekening gewoon continueren, de bank niet in kennis te stellen inzake overlijden een van de rekeninghouders? Die update van de handtekeningenkaart eens in de 10 jaar? Ach “pa is ziek, niet in staat om te komen” etc. Na overlijden moeder tzt wederom niet naar de notaris voor een VVE, de tegoeden gewoon onder de kinderen verdelen via internet bankieren, en pas achteraf de bank in kennis stellen. Besparing aldus 2 notarisrekeningen.
Instellingen zoals SVB, pensioenfonds(en) etc. natuurlijk wel berichten om AOW, pensioen aan te passen doch dit kan met een uittreksel van de overlijdensakte.

Mvg

Antwoord:

Geachte heer,

Omdat de notaris u dan tevens kan informeren bijvoorbeeld om de zogenoemde wettelijke verdeling ongedaan te maken, waarmee (indien die wens er is) het ouderlijk huis zonder overdrachtsbelasting naar de kinderen toe kan schuiven. Verder kan er uitleg gegeven over de soorten van aanvaarding (zuiver of beneficiair), wat een bepaalde keuze betekent, dat er de mogelijkheid is om het ouderlijk huis (doorgaans op naam van de man) ook op naam van de vrouw (moeder) te zetten, enzovoort.

Van mij hoeft u niets, maar voorkom de achteraf gedacht "had ik maar......".

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >