verdeling via boedelvolmacht.
5 juli 2006
Vraag nummer: 10424 (oude nummer: 8182)
schoonvader is 21 jaar geleden overleden. Zijn nalatenschap bestaat uit een huis in Frankrijk. Schoonmoeder heeft vruchtgebruik.
Er waren drie kinderen A, B en C.
A, mijn echtgenoot, is in 2000 overleden. C, zijn zus, overleden in 2004. Blijft over (schoonzus) B.
Wij = mijn 2 kinderen en ik + schoonmoeder + schoonzus B + echtgenoot van overleden C zitten dus nog steeds in een onverdeelde boedel (huis in Frankrijk).
Thans (!) wil mijn schoonmoeder het huis in Frankrijk "op naam van schoonzus B zetten"... Hetgeen betekent, dat schoonzus B 'om niet' eigenaar van het huis in Frankrijk wordt.
Om dat te bewerkstelligen kregen o.a. mijn kinderen en ik een Boedelvolmacht ter ondertekening toegezonden (de te machtigen personen zijn schoonmoeder en schoonzus B)
Mijn vraag: Kan de boedelgevolmachtigde de onverdeelde boedel (onroerend goed in Frankrijk) doodleuk aan zichzelf toedelen?
met dank voor uw aandacht,
hoogachtend,
sonja van mansvelt-oranje
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Dat lijkt mij niet en al helemaal niet om niet (dus zonder tegenprestatie). Naar nederlands recht moeten alle deelgenoten meewerken. Indien de boedelvolmacht ook het recht tot verdeling met zich meebrengt (wat op zich ongebruikelijk is), dan kan het mogelijk anders zijn en is het zaak om de volmacht wellicht in te trekken.