vaststellen nalatenschap
24 februari 2010
Vraag nummer: 13546 (oude nummer: 15191)
Vader vorig jaar overleden. Voor de 3e keer getrouwd.
Uit 1e huwelijk 1 kind (ikzelf) .
Nu blijkt uit het testament dat ik ben uitgesloten en dat de weduwe van mijn vader alles erft. Mijn vraag is de volgende: Ik heb de weduwe van mijn vader laten weten dat ik de legitieme portie opeis per aangetekende brief. Hierop heb ik geen antwoord vernomen. Ik had van de notaris vernomen dat zij verplicht is mee te werken aan het vaststellen van de legitieme massa.
Wat zou ik hiertegen kunnen doen ? Is de termijn voor het vrijgeven van de informatie m.b.t. de erfenis bij wet bepaald ? Zou het mogelijk zijn via de kantonrechter af te dwingen dat zij openheid van zaken geeft ? En hoe kan ik mijn vordering op haar veilig stellen ? Op welke wijze wordt ik t.z.t. in kennis gesteld van haar overlijden als ik mijn kindsdeel kan opeisen bij haar erfgenamen (haar twee zonen (geen kinderen van mijn vader)?
Wat zijn mijn rechten in deze zaak en is mijn kindsdeel direct opeisbaar bij verkoop van huis?
Dient de notaris een verklaring van erfrecht af te geven?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Veel en veel terechte vragen. Een beroep op de legitieme portie betekent dat je een vordering in geld krijgt op de erfgenamen. In een testament kan bepaald zijn dat die vordering pas opeisbaar is bij overlijden van de langstlevende. Is er verder in het testament niets over bepaald, dan staat in de wet wanneer die opeisbaar is. Tevens staat aangegeven op welke informatie je als legitimaris recht hebt (zoals door u aangegeven). Een verklaring van erfrecht kan inderdaad worden afgegeven omdat een legitimaris geen erfgenaam wordt.
Ik raad u aan langs uw notaris te gaan voor nader advies.