successierechten over nalatenschap van partner
12 september 2003
Vraag nummer: 8018 (oude nummer: 3049)
ik heb ergens gelezen dat een partner van de overledene (niet getrouwd , samenwonend) tot een bep. bedrag euro 467.000 is vrijgesteld van successierecht. Hoe zit dat precies ?
indien beiden en/of rekeningen hadden dat dit bedrag te boven gaat, is toch niet vast te stellen wat van wie was (welk deel de overledene nalaat e.d )
of wordt dan gewoon 50% als nalatenschap gehanteerd?
geldt hetzelfde indien naast spaartegoeden een koopwoning bestaat op beider naam?
Ik zou het een vreemde zaak vinden indien partners die samen iets hebben opgebouwd en de een komt te overlijden dan de achterblijvende partner over het samen "gespaarde "vermogen ook nog eens belasting zou moeten betalen?
Graag uw antwoord waarvoor hartelijk dank.
11 september 2003
Antwoord:
Geachte heer,
De en/of rekening blijft de gemoederen bezig houden. Doorgaans staat in een samenlevingscontract vastgelegd dat het saldo van beiden is ieder voor de helft. Dan valt dus ook de helft in de nalatenschap.
Het is overigens niet zo dat partners ten alle tijde recht hebben op de door u genoemde hoge vrijstelling (die overigens nog iets hoger is).
In het algemeen geldt dat pas: als er minimaal 6 maanden inschrijving is op een gezamenlijk adres, een notarieel samenlevingscontract is en in de vijf jaar voor het overlijden steeds voor de inkomstenbelasting is geopteerd voor het fiscaal partnerschap.
Indien er kinderen in het gezin zijn opgevoegd en de samenwoning minimaal 5 jaar heeft geduurd (gerekend v.a. de leeftijd van 22 jaar), dan is ook de hoge vrijstelling van toepassing.
Los van de eventuele vrijstelling is natuurlijk ook van belang in welke tariefgroep de verkrijger zit. Dit kan een behoorlijk verschil in verschuldigde successiebelasting met zich meebrengen.