Spullen gegeven bij leven
19 maart 2012
Vraag nummer: 27857
Mijn opa is onlangs overleden na een maand in het ziekenhuis te hebben gelegen. Lang voordat hij het ziekenhuis in ging, maanden geleden, toen hij dus nog bij het volle bewustzijn was, had hij mij een opdracht gegeven, mocht het moment van overlijden in de buurt komen. Daar moest ik toen al voorbereidingen voor treffen.
Toen hij in het ziekenhuis lag moest ik die spullen ophalen uit zijn huis, m.a.w. bij leven heeft hij mij die spullen gegeven, maar wel met een opdracht. Ik moest die spullen op een veilige plek leggen waar niemand van mijn familie bij kan, met name om de redenen dat hij wilde voorkomen dat het gestolen zou worden of dat de rest van de familie ermee vandoor zou gaan. Het betreft hier wat erfstukken en wat aan contanten. Ik moest voet bij stuk houden en als het moment daar was die dingen verdelen zoals hij het wilde. Tot het verdelen is het nog niet gekomen.
Zo goed als het kon heeft mijn opa de stukken gelabeld met papiertjes met namen.
Door de familie wordt gedreigd dat ze het hogerop zullen gaan zoeken als de spullen niet snel boven tafel komen.
Mijn vraag is, vallen die spullen onder het testament, of juist niet?
Antwoord:
Geachte heer,
Het is voor mij niet helemaal goed in te schatten. Het lijkt erop alsof er geen sprake was van een schenking omdat zoals u aangeeft de verdeling moest plaatsvinden 'als het moment daar was'. Ik neem aan dat dat het overlijden was. Dat zou dan betekenen dat het in de nalatenschap nog viel.
Was er wel sprake van een schenking met een daaraan verbonden last, dan zou in beginsel ook aangifte schenkbelasting gedaan moeten zijn.
Ik raad u aan eens langs uw notaris te gaan om één en ander te overleggen.