Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

second opinion

6 december 2003

Vraag nummer: 8227 (oude nummer: 3541)

Naar aanleiding van een eerder antwoord, heb ik contact opgenomen met mijn notaris. Uit dat gesprek kwam naar voren dat er niet naar alle facetten gekeken was voordat er tot verdeling van de boedel werd overgegaan. Er liepen verschillende boedels door elkaar heen. Mijn moeder, die gescheiden was van mijn vader tijdens zijn overlijden, heeft op grond van het feit dat mijn opa en oma geen testament hadden een deel van de opbrengst van een appartement gekregen. De notarismedewerker heeft destijds gezegd dat mijn moeder ook geen successierecht hoefde te betalen. Nu komt onverwacht een bedrag vrij van een schuldenaar die mijn vader nog geld moest betalen. Hierover heeft een rechtzaak gediend en het vonnis is voor de scheiding van mijn ouders toegewezen. Mijn ouders zijn daarna gescheiden het schijnt dat ook dit niet bij de boedelverdeling is meegenomen. Mijn moeder meent hier ook recht op te hebben, en meent nu dat alles van haar was. Dit klopt volgens mij niet omdat boedel door 2 gedeeld moet worden (het deel van mijn vader was voor mij als erfenaam, en de andere helft voor mijn moeder vanuit de onverdeelde boedel). Ik heb een gesprek gehad met de notaris waarin hij nu zegt niet zeker te weten of mijn moeder überhaupt ergens recht op had omdat bij de afhandeling niet naar de koopcontract van het appartement is gekeken en ook niet naar het scheidingsconvenant van mijn ouders. Kan ik een second opinion aanvragen bij een andere notaris of bijvoorbeeld het koninklijk notarieel broederschap zonder dat dit weer veel geld gaat kosten? Ik heb namelijk beneficiair aanvaard en ik weet dat mijn moeder met de second opinion niet akkoord gaat. Valt de notaris in dit geval iets te verwijten want ik krijg nu na ruim drie jaar te horen dat het wellicht anders afgehandeld moet worden. Er zit een kans in dat de Belastingdienst moeilijk gaat doen over mijn aangifte nu er weer geld vrij komt; hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Natuurlijk is een second opinion mogelijk en natuurlijk gaat dat geld kosten. De tweede notaris moet tenslotte helemaal in uw zaak duiken, voordat hij/zij een mening kan geven. Aan u de keus of u dat waard is.

Uiteraard kunt u voor uw vragen terecht bij de notaristelefoon van de KNB

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder