Rekeningen van de uitvaart, verworpen nalatenschap/ bewindvoerder
3 oktober 2005
Vraag nummer: 9541 (oude nummer: 6577)
Op 7 april 2005 is mijn lieve vader aan Alzheimer overleden.
Toen mijn vader vijf jaar geleden ziek werd, waren mijn jongere broer en ikzelf te jong om zorg te dragen voor zijn financiën en was hij gescheiden van onze moeder. Onze drie halfbroers hadden al jaren geen contact meer met onze vader, waardoor wij hen niet om steun hebben gevraagd. Hierop werd ons geadviseerd om een bewindvoerder aan te stellen, waarmee wij toen ook akkoord zijn gegaan.
Op het moment dat mijn vader kwam te overlijden hebben wij direct contact opgenomen met zijn bewindvoerder, om te uitvaartsregelingen te bespreken. De bewindvoerder heeft ons hierop gezegd dat wij de uitvaart konden afhandelen en vervolgens de rekeningen door te sturen, opdat deze door hen afgehandeld konden worden.
De uitvaartverzorger heeft op de dag na overlijden alles met ons doorgesproken (de bewindvoerder is op geen enkel moment aanwezig geweest) en had voor akkoord een handtekening nodig van een van de aanwezigen om het process in werking te kunnen stellen. Hierop heb ik, als enige en oudste dochter getekend. Ook werd een schriftelijke opgaaf van de onverzekerde kosten voorgelegd en de totaalrekening zou ongeveer 650 Euro bedragen. Hierover maakten wij ons geen zorgen aangezien de rekeningen door de bewindvoerder afgehandeld zouden worden.
Vanwege het gebrek aan inzicht in mijn vaders financiële situatie en de wetenschap dat er nog een behoorlijke studieschuld openstond, hebben wij (de kinderen) besloten om de erfenis te verwerpen. Dit is op 4 mei 2005 bij het kantongerecht voorgedragen en in de akteregistratie opgenomen.
Intussen werd een aparte koffietafel rekening verzonden naar de bewindvoerder en zoals afgesproken ook door de bewindvoerder betaald.
Toen eindelijk in augustus 2005 de rekening van de uitvaartverzekering op mijn adres binnenkwam, bleek het totaalbedrag niet 650 Euro te zijn, maar 1050 Euro. Toen ik de uitvaartverzorger op dit aanzienlijke verschil wees, werd mij verteld dat een aantal bedragen verkeerd in de computer hadden gestaan op de dag dat de uitvaart geregeld werd en dat we alleen een 'voorlopige' kostenopgave hadden gekregen.
Ik heb hem toen gevraagd of de rekening direct naar de bewindvoerder gestuurd kon worden, maar dit was niet op korte termijn te regelen, dus gaf ik aan dat ik de rekening zelf door zou sturen.
Meer dan een maand lang hoorde ik niets, waarop ik concludeerde dat alles dan eindelijk afgehandeld was. Totdat ik een betalings herinnering van de uitvaartsverzekering ontving. Ik heb toen contact opgenomen met de bewindvoerder, die bevestigde de originele factuur te hebben ontvangen, maar niet betaald te hebben omdat er onvoldoende geld op mijn wijlen vaders rekening stond. De bewindvoerder had de verzekeraar hier schriftelijk van op de hoogte gesteld. De verzekeraar heeft dit bericht genegeerd en een herinnering aan mij verzonden.
Door deze situatie ben ik behoorlijk verward geraakt over wat mijn verantwoordelijkheden en zou graag willen weten wat mijn rechten zijn voordat ik op deze situatie reageer.
-Wie is verantwoordelijk voor de openstaande rekening van de uitvaartverzorger? Ik, de bewindvoerder of de overleden verzekerde (als onderdeel van de nalatenschap)?
-Is de bewindvoerder verantwoordelijk voor het afhandelen van de financiën van de overledene? Zo niet, waarom heeft hij dan wel de eerste rekening betaald?
Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord.
Met vriendelijke groeten,
Pat
Antwoord:
Geachte mevrouw,
De bewindvoerder heeft strikt genomen geen taken meer na het overlijden van uw vader. Dan treden de erfgenamen tezamen op, dan wel is er een gevolmachtigde van de gezamenlijke erfgenamen. Als je verwerpt, ben je geen erfgenaam. Als je de begrafenis betaalt, terwijl je daartoe niet verplicht was, dan heb je een vordering op de nalatenschap als schuldeiser.