rechten van kinderen vom boekhouding van overleden vader in te zien.
25 januari 2010
Vraag nummer: 13408 (oude nummer: 14889)
Mijn vader is een jaar geleden overleden, mijn moeder erft (op basis van langstlevende) maar heeft geen inzicht in geldzaken, mijn 2e zus regelt haar bankzaken. Alle drie kinderen hebben getekend voor afstand v.h. kindsdeel, zodat moeder in de het gekochte appartement kan blijven wonen. Omdat mijn vader vroeger een eigen bedrijf had heeft hij altijd alle giften en schenkingen bijgehouden.
Navraag leert, dat mijn 2e zus zich nu opwerpt als executeur testamentair (ET) terwijl dit niet in het testament geregeld is ik weiger hier voor te tekenen.
Nu is mijn vaders boekhouding in bezit bij mijn 2e zus, zegt mijn 1e zus erop toe te zien, maar ik weet dat zij beiden veel leningen hadden uitstaan bij mijn vader en ik krijg dus geen inzage in de boekhouding.
Daarnaast blijkt dat mijn 3 kinderen geen gift van mijn ouders hebben gehad, maar de andere 4 neven/nichten wel, omdat mijn kinderen toen nog minderjarig waren.
Mijn moeder zegt intussen dat al het geld op is. Mijn advies aan mijn moeder was om een goede boekhouder in te schakelen en het daarna aan de notaris over te laten.
Vraag 1:
hoe kan ik inzage krijgen in de financiële afwikkeling, zodat later bij een eventuele erfenis alles legaal verdeeld wordt, inclusief verstrekte leningen?
Vraag 2:
Wat is momenteel de rol van de notaris en hoe stelt hij een overzicht op van de huidige bezittingen ?
Antwoord:
Geachte heer,
Voorzover nog niet beantwoord: als erfgenaam heb je recht op informatie en kun je dat dus opvragen bij degene die de informatie kan geven. Een executeur kan (voor 1 jan. 2003) zijn aangewezen in een codicil en anders moet het in een testament zijn vastgelegd. Zonder dat dus geen executeur! Degene die dan toch beschikt over vermogen zonder betreffende volmachten (van de anderen), doet dat dan dus (gedeeltelijk) onbevoegd.
De notaris kan wellicht een bemiddelende rol vervullen.