ontvreemden boedel
29 november 2003
Vraag nummer: 8206 (oude nummer: 3497)
Ik ben erfgenaam in de nalatenschap van mijn opa, hij heeft alles aan zijn kleinkinderen nagelaten waar ik er een van ben (met nog een zus en een broer). Ik ben zestien jaar. Mijn opa zat sinds 1999 in een verpleeghuis en is in Mei 2003 overleden. Mijn Moeder en wij woonden twee jaar geleden bij een nu inmiddels ex vriend van mijn moeder in. Omdat mijn opa in die periode steeds meer achteruit ging heeft mijn moeder op zijn verzoek zijn huis verkocht en alle inboedel van mijn opa in het huis van die vriend gezet. Toen de relatie tussen mijn moeder en deze man is beeindigd zijn wij zonder iets op straat gezet. Een gedeelte van de inboedel van mijn opa is door deze ex vriend van mijn moeder doorverkocht (voor ongeveer 40.000 euro aan verzekeringswaarde). Hier is destijds een rechtszaak over geweest waarvan de uitkomst mij niet bekend is, en de politie is erbij betrokken geweest. Mijn vader (mijn ouders zijn gescheiden) heeft nu recent zijn legitieme portie uit de erfenis van mijn opa opgeeist, zou mijn moeder er nu last mee kunnen krijgen dat een ex vriend van haar spullen van mijn opa heeft doorverkocht. Mijn moeder moest immers de belangen van mijn opa behartigen. Is er een kans dat mijn vader's notaris dit verdwenen bedrag (40.000 euro) nu opeist en bijvoorbeeld beslag laat leggen op ons huis. Of kan dit niet omdat mijn opa op het moment dat zijn spullen zijn door verkocht (gestolen) nog in leven was. maw kan mijn moeder er aansprakelijk voor worden gesteld dat zij niet goed op de spullen van mijn opa gelet heeft ?.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Tja, uw vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, temeer omdat de uitkomst van de rechtzaak niet bekend is.
Mij lijkt echter dat gedurende het leven van uw opa, alles gewoon nog van hem was tenzij hij uw moeder één en ander heeft geschonken. Is er sprake van de schenking dan zou uw vader op grond van zijn legitieme portie mogelijk kunnen aankloppen bij uw moeder om die schenking als het ware terug te halen. Dat kan echter alleen als hij mede door die schenking tekort komt op zijn legitieme rechten.
Was er geen sprake van een schenking, dan is het zoals gezegd eigenlijk gewoon eigendom gebleven van uw opa en dus in zijn nalatenschap gevallen. Is er onbevoegd over beschikt, dan kan er zelfs aangifte van diefstal gedaan worden.