Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

ontvreemden boedel

29 november 2003

Vraag nummer: 8206 (oude nummer: 3497)

Ik ben erfgenaam in de nalatenschap van mijn opa, hij heeft alles aan zijn kleinkinderen nagelaten waar ik er een van ben (met nog een zus en een broer). Ik ben zestien jaar. Mijn opa zat sinds 1999 in een verpleeghuis en is in Mei 2003 overleden. Mijn Moeder en wij woonden twee jaar geleden bij een nu inmiddels ex vriend van mijn moeder in. Omdat mijn opa in die periode steeds meer achteruit ging heeft mijn moeder op zijn verzoek zijn huis verkocht en alle inboedel van mijn opa in het huis van die vriend gezet. Toen de relatie tussen mijn moeder en deze man is beeindigd zijn wij zonder iets op straat gezet. Een gedeelte van de inboedel van mijn opa is door deze ex vriend van mijn moeder doorverkocht (voor ongeveer 40.000 euro aan verzekeringswaarde). Hier is destijds een rechtszaak over geweest waarvan de uitkomst mij niet bekend is, en de politie is erbij betrokken geweest. Mijn vader (mijn ouders zijn gescheiden) heeft nu recent zijn legitieme portie uit de erfenis van mijn opa opgeeist, zou mijn moeder er nu last mee kunnen krijgen dat een ex vriend van haar spullen van mijn opa heeft doorverkocht. Mijn moeder moest immers de belangen van mijn opa behartigen. Is er een kans dat mijn vader's notaris dit verdwenen bedrag (40.000 euro) nu opeist en bijvoorbeeld beslag laat leggen op ons huis. Of kan dit niet omdat mijn opa op het moment dat zijn spullen zijn door verkocht (gestolen) nog in leven was. maw kan mijn moeder er aansprakelijk voor worden gesteld dat zij niet goed op de spullen van mijn opa gelet heeft ?.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Tja, uw vraag is niet eenvoudig te beantwoorden, temeer omdat de uitkomst van de rechtzaak niet bekend is.

Mij lijkt echter dat gedurende het leven van uw opa, alles gewoon nog van hem was tenzij hij uw moeder één en ander heeft geschonken. Is er sprake van de schenking dan zou uw vader op grond van zijn legitieme portie mogelijk kunnen aankloppen bij uw moeder om die schenking als het ware terug te halen. Dat kan echter alleen als hij mede door die schenking tekort komt op zijn legitieme rechten.

Was er geen sprake van een schenking, dan is het zoals gezegd eigenlijk gewoon eigendom gebleven van uw opa en dus in zijn nalatenschap gevallen. Is er onbevoegd over beschikt, dan kan er zelfs aangifte van diefstal gedaan worden.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder