Onrechtmatig betrekken notaris bij nalatenschap.
16 juli 2008
Vraag nummer: 11918 (oude nummer: 11096)
Geachte heer, mevrouw,
In december 2006 is mijn vader overleden, mijn moeder was in het jaar 1992 overleden.
Het gezin van vader en moeder bestaat uit vier broers en vier zussen.
In de maand februari 2007 kreeg ik plotseling een brief van een notaris toegezonden waarin stond dat mijn oudste zus zich bij de notaris had gemeld en zich had voorgesteld als vertegenwoordiger van alle broers en zussen en dat zou zijn aangewezen als gemachtigde en als zodanig de nalatenschap te willen regelen, echter zij heeft met niemand overleg gehad en/of toestemming gehad om de nalatenschap te mogen gaan regelen.
Bij de brief van de notaris zat ook een verklaring omtrent aanvaarding (zuivere aanvaarding) nalatenschap en volledige boedelvolmacht en mij werd dringend gevraagd om deze te willen ondertekenen en te retourneren. In mijn beleving was dit wel erg kort door de bocht omdat ik over de nalatenschap naar eer en geweten een beslissing wil nemen. Op deze wijze word ik voor een mijns inziens onrechtmatig voldongen feit geplaatst.
Mijn vraag aan u is of het zonder enig overleg en toestemming is toegestaan dat één van de kinderen beslist om voor de nalatenschap naar de notaris te gaan en daarmee de andere kinderen verplicht om een verklaring te ondertekenen waar dus ook kosten aan zijn verbonden en dus ook worden verplicht gesteld om de kosten te betalen. Het kan toch niet zo zijn dat iemand anders dingen voor mij kan beslissen zonder dat mijn wilsbeslissing hierbij betrokken is geweest.
Daarnaast mijn vraag of ik verplicht kan worden om enige verklaring te ondertekenen, ik heb het immers niet bedacht en gewild om de notaris erbij te halen. Bestaat er ook nog een mogelijkheid dat indien ik nimmer iets zal tekenen ik ook niet op een andere wijze verplicht kan worden gesteld om de nalatenschap te moeten aanvaarden
Antwoord:
Geachte heer,
Natuurlijk kan de één niet zonder toestemming van de anderen optreden, maar het kan wel heel praktisch zijn. Als u het er niet mee eens bent, stelt u de notaris op de hoogte en geeft u aan dat u de volmacht niet of niet zo uitgebreid wenst te tekenen.