negeren testament


17 juni 2016

Vraag nummer: 46498

Geachte,

Ik contacteer u namens mijn moeder. In 2002 is haar vader overleden. Uit zijn eerste huwelijk zijn kinderen geboren, waaronder mijn moeder. Uit zijn tweede huwelijk is nog 1 kind geboren.
Na het overlijden werd door de tweede vrouw van mijn opa aan mijn moeder gevraagd of mijn moeder iets wilde tekenen om afstand te doen van het "executeurschap" (zoals het werd genoemd). Er is overigens nooit gesproken over een testament, maar inmiddels vermoeden wij dat er wel een is.
Wat zijn de rechten en plichten van alle partijen (stiefmoeder en stiefbroer, maar ook die van mijn moeder) in deze?
Kan mijn moeder alsnog het eventuele testament opvragen/inzien via een notaris of is deze kwestie inmiddels "verjaard"?
Mocht er wel een testament zijn wat genegeerd is door de stiefmoeder en stiefbroer, heeft dit dan automatisch juridische gevolgen aangezien zij dan een strafbaar feit hebben gepleegd?

Hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Indien er een testament destijds is gemaakt, dan is dat geregistreerd bij het centraal testamenten register. Dat kunt u dus raadplegen en vervolgens, indien er een testament destijds is gemaakt, betreffende notaris benaderen om inzage in dat testament te krijgen. Vervolgens kan worden vastgesteld wie waarop recht heft en wie welke bevoegdheden heeft.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >