Nalatenschap


9 december 2008

Vraag nummer: 12265  (oude nummer: 11918)

Ik zou graag een advies willen over de verdeling van de nalatenschap bij overlijden en de financiële gevolgen over de volgende kwestie:


Opa en Oma Pruimenboom hopen nog lang en gelukkig te leven. Opa Pruimenboom, Gijs, is 70 jaar en zijn vrouw Ineke is 66 jaar.
Tijden de vakanties passen zij op de huisdieren van het gezin van Jaap, hun oudste zoon. Jaap is getrouwd met Riet. Samen hebben ze drie kinderen, Fans, Iris en Lisette. Ze houden allemaal heel erg veel van Opa en Oma en gaan vaak bij hen op bezoek, al is het maar even voor een kopje koffie.

Als opa Gijs te horen krijgt dat hij problemen heeft met zijn hart, schrikt de hele familie enorm. Gelukkig kan hij geopereerd worden, maar opa maakt zich grote zorgen over wat er juridisch geregeld moet worden voor oma als het slecht afloopt. Stel dat de operatie mislukt!

Beide grootouders vragen Riet en Jaap op de koffie om samen met hen deze moeilijke kwestie te bespreken. Opa en oma zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en hebben door allerlei omstandigheden nog steeds geen testament opgemaakt. Wel heeft Opa alles goed doorgesproken met zijn vrouw en hebben zij hun financiële situatie goed uitgezocht.

Ze vertellen Riet en Jaap precies hoe het zit en wat ze willen. Oma moet natuurlijk niet in de problemen komen als er wat gebeurt met opa. Ze moet bijvoorbeeld wel in hun huis kunnen blijven wonen. Ze hebben samen een brief opgesteld waarin een en ander ook is geregeld. In de brief staat dat elk kleinkind bij overlijden van opa 2.000 euro krijgt. Jaap krijgt opa’s gouden horloge en hij neemt ook de uitvoering van de nalatenschap voor zijn rekening. Kleinzoon Frans krijgt opa’s gereedschap, kleindochter Iris krijgt de tien jaar oude auto (oma heeft toch geen rijbewijs) en aan Lisette is het waardevolle schilderij toebedeeld, dat opa weer heeft geërfd van zijn opa.

Financieel staan opa en oma er niet slecht voor, want het huis is 250.000 euro waard en op hun spaarbankboekje staat 40.000 euro. Beide grootouders hebben een AOW-uitkering. Tenslotte ontvangt opa van zijn vroegere werkgever een pensioen van 500 euro in de maand.

Na tijdens de koffie alle gegevens met elkaar besproken te hebben, is nu de vraag hoe de verdeling van de nalatenschap wettelijk is geregeld. Verder wil de familie weten of het verstandig is om een testament op te maken, zodat oma financieel geen zorgen heeft als opa wegvalt, en alle wensen van opa en oma gerealiseerd kunnen worden. Ook willen opa en oma weten hoe het zit met de AOW en het pensioen.

Antwoord:

Geachte heer Jansen,

Opa maar vooral ook oma, kan redelijk gerust zijn: zonder testament is de wettelijke verdeling van toepassing op grond waarvan oma enig eigenaar wordt. De kinderen krijgen een niet opeisbare vordering op oma. Oma moet daarover wel successiebelasting voorschieten.

Sommige van de overige besproken zaken moeten in een testament opgenomen worden om rechtsgeldig te zijn (executeur, geldbedragen ed.).

Voorts is uiteraard een testament nodig voor de befaamde anti schoonzoon/dochter clausule.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >