Mogelijkheid kapitaaluitkering overdragen aan (klein)kind?
15 juni 2008
Vraag nummer: 11804 (oude nummer: 10886)
Geachte heer, mevrouw,
Situatieschets:
Man verongelukt en laat op dat moment ongeboren kind en vriendin achter. Zij waren nog bezig met geregistreerd partenschap e.d. maar stond niet op papier. Het ongeboren kind is echter wel tijdens de zwangerschap door hem erkend.
Kapitaalverzekering van deze man moet tot uitkering gaan. Echter er stond nog niks notarieel vastgelegd, dus officieel is zijn moeder de begunstigde. Zijn moeder weet dat haar zoon dit graag voor zijn kind beschikbaar zou willen stellen. Is het mogelijk dat zijn moeder dit uitgekeerde bedrag beschikbaar stelt voor zijn inmiddels geboren kind en een en ander over deze notariele gelden vastlegt? Of is het mogelijk om dit d.m.v. een BEM-clausule op een aparte rekening te zetten? Wat zijn de gevolgen voor zijn moeder als zij dit bedrag voor haar kleinkind beschikbaar stelt voor toekomstige kosten, onderhoud en studie van het kind etc? Wat zou het advies zijn?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Op zich (afhankelijk van de polis) zou oma kunnen aanvaarden. Op zich is het geen kwestie van erfrecht. Probleem daarbij is dat er hoogstwaarschijnlijk wel successiebelasting verschuldigd is. Als zij het schenkt aan haar kleinkind is er weer schenkingsbelasting verschuldigd, tenzij het in parten gaat (per vrijgesteld gedeelte iedere 2 jaar).
Ik zou toch eens langs een notaris gaan. Ook om de kwestie van het erfrecht nader te onderzoeken.