mede-eigenaar huis schoonmoeder


22 december 2020

Vraag nummer: 62145

Mijn schoonouders waren in gemeenschap van goederen gehuwd en hadden 1 kind (mijn echtgenoot). Mijn schoonvader is in 1992 overleden zonder testament. Erfgenamen zijn echtgenote en de zoon. Op basis van het huwelijk is schoonmoeder voor het 3/4e gedeelte eigenaar van de woning en mijn echtgenoot voor het 1/4e gedeelte. Mijn man is in 1998 overleden dus ik ben nu voor het 1/4e gedeelte eigenaar van de woning.
Dit jaar is mijn schoonmoeder overleden en zij heeft in haar testament mijzelf en haar broers en zussen tot enig erfgenaam benoemd.
Nu is de woning verkocht en heb ik dus sowieso recht op 1/4e gedeelte van de verkoopopbrengst alsmede 1/8e van de rest van haar nalatenschap lijkt mij.
Dit alles hebben wij nooit geweten en nu willen de erfgenamen dat ik nog kosten met hen verreken over de 22 jaar dat ik eigenaar ben geweest. Is dit wel verplicht aangezien ik er nooit gewoond heb?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Helaas kan ik daar niet over oordelen. Indien uw man mede eigenaar was, maar geen gebruik heeft gemaakt van zijn eigendomsrecht, dan zou wellicht er een stilzwijgende/mondelinge overeenkomst geweest kunnen zijn dat de langstlevende steeds alle eigenaarslasten diende te voldoen, daar die persoon ook gebruik van de woning had. Of dat ook geldt voor grote investeringen/aflossing van een hypothecaire lening, kan ik niet beoordelen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >