inboedel/geld verdelen zonder medewerking
23 september 2003
Vraag nummer: 8037 (oude nummer: 3095)
Geachte notaris
begin juni is mijn schoonvader(weduwnaar) overleden. omdat wij niet goed met mijn schoonbroer en schoonzus koden opschieten, was het contact nogal beperkt.
Nu blijkt dat schoonbroer en schoonzus de hele inboedel verdeeld/verkocht hebben en van de bankrekening na het overlijden nog meer dan 3000,- hebben afgehaald. De tennaamstelling van de rekening is gewijzigd in erven/erven en dit alles zonder enige toestemming van mijn vrouw. De sieraden van vader hebben beiden onderling verdeeld.
Verder is er een auto verkocht aan een vriend van mijn schoonbroer voor een veel lagere prijs dan hij in de catalogus staat. Ook worden er rekeningen gepresenteerd die aantoonbaar vals zijn.
Wat moeten we hiermee(graag een legaal advies, de rest is al de revu gepasseerd)
Groeten,
Charles Knops
Antwoord:
Geachte heer,
Mij bevreemd zeer wat er is gebeurd, zeker waar het betreft de bankrekeningen. Indien het een en/of rekening betrof, kan ik me nog voorstellen dat de beschikking daarover niet veranderde (hoewel slechts één erfgenaam daar niet toe bevoegd was). De wijziging van de tenaamstelling is lijkt mij juist een stap in de goede richting. Zonder verklaring van erfrecht van de notaris, zou de bank dus de saldi niet prijs kunnen geven.
Tot zover allemaal theorie. De praktijk leert nog wel eens dat het anders loopt. Alles wat zonder volmacht van uw vrouw door één van de anderen of door beiden is verricht, is niet rechtsgeldig verricht. Het mag niet zonder uw vrouw.
Het gebeurt soms toch, hoewel het niet mag. Als je iets doet wat niet mag, dan komt over het algemeen de rechter in beeld. Omdat dat doorgaans tot nog meer problemen leidt (m.n. financieel), wordt er nogal eens vanaf gezien. Uitgangspunt is en blijft dat het niet mocht. Maar ja, zie het maar allemaal recht te trekken.
Het spijt me dat ik u geen echt juridisch advies kan geven. Hier toont zich de kloof tussen recht hebben en recht krijgen.