Erven met collectieve schuldregeling
11 augustus 2003
Vraag nummer: 7971 (oude nummer: 2904)
mijn man en ik zijn reeds 1,5 jaar uit elkaar,we hebben een eigen huis,doch mijn man kan de schuldenlast niet aan en heeft een collectieve schuldregeling aangevraagt,daardoor is er beslag gelegd op onze eigendom,nu mijn ouders overleden zijn,word mij nu verteld dat het huis van mijn ouders ook in gedrang komt en er eventueel ook beslag kan gelegd worden op mijn ouders huis,vermits ik 1 van de erfgenamen ben> indien mijn man door de rechter de schuldregeling toegewezen krijgt, kan het dan toch nog gebeuren dat men beslag legt op het huis van mijn ouders, of is daar geen sprake van? ben ik verplicht van afstand te doen van mijn erfenis,om te voorkomen dat dit gebeurd> hopend op een snel antwoord,ik moet een snelle beslissing nemen,dank U . met vriendelijke groeten.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Op voorhand moet ik zeggen niet ik niet goed op de hoogte ben van schuldsaneringen. Mij lijkt echter dat de schuldsanering geldt voor degene wiens schulden worden gesaneerd en niet voor anderen. Ik zou de persoon die u heeft gewaarschuwd hiervoor nogeens vragen op grond waarvan u mede aansprakelijk zou worden voor nieuwe schulden van uw ex-man.
Voor reeds tijdens het huwelijk (in gemeenschap van goederen) bestaande schulden kunt u mogelijk wel worden aangesproken. Uw vermogen (waaronder het geerfde vermogen) staat dan ook aan verhaal bloot. Wellicht dat de waarschuwing geldt voor deze schulden.
De vraag is of u ter voorkoming van beslag op het geerfde vermogen nog kunt verwerpen. Heeft u de nalatenschap van uw ouders al aanvaard, dan is verwerping niet meer mogelijk.
Voorts lijkt mij dat de verdeling van de huwelijksgemeenschap ook hoog op de prioriteitenlijst moet komen te staan.
Het lijkt mij dus in het licht van het bovenstaande zeer aan te bevelen om goed en veel informatie in te winnen, allereerst bij uw notaris.