Erfrecht kinderen


2 september 2009

Vraag nummer: 12922  (oude nummer: 13724)

Situatie is als volgt: Mijn tante was alleenstaand (gescheiden)ouder met twee kinderen van 17 plus 20 jaar oud. Ze was plots veel te jong overleden. Er was niks voorbereid, Er is geen vermogen en kinderen blijven achter in een huurwoning(max 6 maanden). familie heeft alles omtrend de crematie geregeld en voldaan. Nu met de nazorg bezig en zijn verschillende meningen omtrend de rekeningen die nu binnenkomen tav de erven, de kinderen dus, zoals rekeningen van achterstallige belastingschuld enz. Er is geen budget voor een notaris of derg. Na een aantal adviezen van verschillende ervaringsdeskundige kom ik tot de conclusie dat de kinderen de rekeningen wettelijk niet hoeven te voldoen,klopt dat? Daarnaast hebben de kinderen de ervenuitkering/nabetalingen wel nodig, of moeten zij daar dan ook afstand van doen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Namens minderjarige kinderen moet beneficiair worden aanvaard. Gebeurt dat niet, dan wordt er geacht namens minderjarige erfgenamen benefciair te zijn aanvaard. Dan moet de nalatenschap benefciair worden afgewikkeld en is de wettelijke vereffening van toepassing.

Een meerderjarig kind dat zuiver heeft aanvaard, is (mede-) gerechtigd tot alle tegoeden maar ook (mede-) aansprakelijk voor alle schulden.
Misschien (als het nog kan) is het voor het meerderjarig kind ook van belang om beneficiair te aanvaarden.

Het spijt me, maar het beste is toch om een afspraak te maken met een notaris (informatief gesprek is soms gratis) of langs het bureau voor rechtshulp te gaan.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >