erfdelen bij verwerping
20 september 2004
Vraag nummer: 8663 (oude nummer: 4669)
Geachte dames en heren,
bij hety overlijden vean mijn schoonvader is er een codicil boven water gekomen waarin de oudste van 3 dochters als enig erfgenaam wordt aangewezen over de boedelgoederen onder de verplichting de overige erfgenamen financieel schadeloos te stellen. Zij mag daarbij het haar toekomende wettelijke erfdeel houden.
Het gezin bestond nog uit als gezegd uit 3 dochters.
De middelste dochter is inmiddels bij een ongeluk overlden. Haar zoon heeft de nalatenschap van zijn opa verworpen. De oudste dochter is inmiddels ook overlden Haar echtgenoot en zoon zijn haar erfgenamen.
De vraag is:
Hoe groot wordt nu in deze omstandigheden het wettelijke erfdeel van de erfenis van opa dat aan de erfgenamen van de oudste dochter zal toevallen?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Even van te voren: in een codicil kan geen erfstelling staan. Ik neem aan dat u bedoeld dat er een testament is gemaakt.
Voor het overige ligt het antwoord op uw vraag in de sfeer van plaatsvervulling. Kleinkinderen treden in de plaats van reeds overleden kinderen (oudste en middelste dochter).
Is er dus één kind dan komt het deel van moeder toe aan dat ene kind indien moeder vóór opa is overleden. Is een dochter vóó opa overleden dan is dat erfdeel naar haar kind/kinderen gegaan.
Was er één kind en heeft die verworpen, dan houdt het daarmee op, tenzij het (klein)kind dat verworpen heeft ook kinderen heeft. In dat laatste geval zakt het toch weer door.
Is moeder na opa overleden, dan valt het erfdeel van opa in de nalatenschap van moeder. Volgens de wet zijn dan de erfgenamen: de kinderen en de langstlevende echtgenoot. Op grond van de wettelijke verdeling of langstlevende testament wordt dat deel eigendom van de vader.
Alles hangt dus af van de volgorde van overlijden.