En dan?
11 januari 2007
Vraag nummer: 10759 (oude nummer: 8683)
Nav het overlijden van mijn vader heb ik al heel wat voor de kiezen gehad, zijn crematie was niet het einde maar het begin van een hoop moeilijkheden, waar gemakshalve werd gewezen op de zeldzaamheid van het verwerpen door erfgenamen daar waar er geen boedelwaarde noch een uitvaartpolis was. Toch staat jullie site vol met deze situaties maar bemerk ik dat de wet noch de rechtspraak noch de notaris precies weet hoe met dit soort zaken om te gaan. Wie beheert de post na het overlijden, wat doe je met de huissleutel van een huurwoning, wat als de huurbaas de woning verhuurt een maand na het overlijden van mijn vader zonder daartoe toestemming te hebben gevraagd bij de rechter of zonder onderzoek naar verdere erfgenamen, wie verkrijgt het geld dat nog op de prive rekening staat en hoe worden de uitvaartkosten daarmee verrekend of hebben nog onbekende schuldenaren voorrang. Zonder dat het wederom honderden euro's kost zou het antwoord op deze vragen erg welkom zijn en dunkt het mij dat er meer dan voldoende mensen rondlopen met diezelfde vragen? Want een curator van onbeheerd nalatenschap wordt door de RB niet meer toegewezen.
Wellicht kunt u wat licht werpen op deze donkere zaken? Heel erg bedankt.
Antwoord:
Geachte mevrouw,
Wat u eigenlijk aangeeft is dat er een groot gat gaapt tussen theorie en praktijk. In theorie kan het allemaal prima geregeld zijn, maar in praktijk komt er weinig van terecht. Dat is echter vooral zo omdat doorgaans betrokken partijen er een potje van maken.
Op zich is het namelijk heel simpel: de erfgenamen zorgen voor één en ander. Een ander mag dat niet en kan dat in theorie ook niet tenzij er sprake is van een volmacht of een executeur. Zijn de erfgenamen niet bekend of is er een onbeheerde boedel, dan kennen we daarvoor vandaag de dag de zogenoemde wettelijke vereffenaar, te benoemen via de rechtbank.