Eénzijdig beneficiar aanvaarden
16 december 2004
Vraag nummer: 8877 (oude nummer: 5185)
Beide ouders zijn dit jaar overleden. Het gezin bestond verder uit 3 kinderen. Mijn broer en zus willen met mij geen contact.
Een notaris zond mij na het overlijden ter ondertekening een boedelvolmacht om zodanig mijn broer de zaak verder te laten afhandelen. Naar ik inschat hebben mijn broer en zus al voldoende "meegenomen". Ik verwacht dus dat ik straks opgezadeld wordt met kosten en overweeg dan ook om beneficiair te aanvaarden. De betreffende notaris beweert ten stelligste dat dit uitsluitend in overleg met broer en zus kan. Volgens mij en ook 2 andere notarissen, die ik heb geraadpleegd, is dit onjuist: eenzijdig beneficiar aanvaarden kan wel. Ik vind in het BW, boek 4, titel 15, art 1096 lid 2 volgens mij de wettelijke grondslag hiervoor.
Kunt u uitsluitsel geven en mogelijk ook iets uitleggen wat de hierna volgende stappen zijn.
Bvd hartelijk dank.
Richard
Antwoord:
Geachte heer,
Iedere erfgenaam heeft een zelfstandige keuze. Iedere erfgenaam kan dus ook zelfstandig de nalatenschap beneficiair aanvaarden. Het punt is slechts, dat indien één erfgenaam beneficiair aanvaardt, dan wordt een andere erfgenaam die nog geen keuze heeft gemaakt geacht ook beneficiair aanvaard te hebben, tenzij deze alsnog zuiver aanvaardt en verwerpt (binnen bepaalde termijn).
Het artikel dat u aanhallt is overigens oud recht. Voor de volledigheid het nieuw recht: 4:190 ev.