broer was gemachtigde op rekening
23 september 2008
Vraag nummer: 11991 (oude nummer: 11317)
Mijn jongste broer was gemachtigde op de rekening van mijn ouders, nu is mijn vader jl 1 mei overleden. deze machtiging is dus vervallen, Kan en mag hij nu zomaar alle handelingen tegen werken of uitvoeren? er was geen testament en er zijn bij een notaris een verklaring van erfrecht, verklaring van zuivere aanvaarding, en een verklaring niet ongedaanmaking wettelijke verdeling, boedebeheerder en zuivere aanvaarding gemaakt voor mijn moeder die in een verpleeghuis zit en gedeeltelijk handelings bekwaam is. Nu beweerd de kantonrechter dat deze laatste verklaring door iedereen op de computer gemaakt kan worden omdat wij het origineel niet bezitten(deze ligt bij de notaris)en dus niet rechtsgeldig zou zijn voor een vodje oud papier.
Wat nu te doen. MIjn broer is dus niet met mijn toestemming tot gevolmachtigde aangewezen terwijl er drie kinderen zijn en is de verklaring van niet ongedaanmaking rechtsgeldig?
Tijdens het aanwijzen van een bewindvoerder en een mentor de rechter aan mijn moeder heeft gevraagd waarom zij het stuk bij de notaris heeft getekend, mijn moeder hier op dat moment geen antwoord op kon geven, waarop de kantonrechter zei: dan is dat niet rechtsgeldig. Is dit juist of kan de kantonrechter dit zonder na te vragen bij de notaris dit zo stellen?
Antwoord:
Geachte mevrouw,
het laatste wat ik wil doen is de beoordeling van een rechter die feitelijk onderzoek heeft verricht in twijfel te stellen.
Indien uw moeder wist wat ze deed is uiteraard de ondertekening rechtsgeldig. Misschien is er reden om daaraan te twijfelen. Ik kan dat niet beoordelen.
De volmacht die uw vader heeft afgegeven is vervallen door zijn overlijden. De volmacht die u moeder heeft afgegeven is in eerste instantie nog geldig lijkt mij.