Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

betaling van de schulden/verwerping

5 oktober 2004

Vraag nummer: 8701 (oude nummer: 4754)

Beste notaris, heel prettig dat iemand van u gratis advies kan krijgen op internet.

Mijn broer en ik zijn erfgenamen van mijn overleden vader. Zijn partner is via samenlevingsovereenkomst + testament langstlevende en vruchtgebruikster nalatenschap. Ik en broer willen misschien nalatenschap verwerpen (we moeten voor 15 okt beslissen) want schulden groter dan baten.
Als kind van mijn broer en zussen/broers, evt. neven nichten van mijn vader zijn gevraagd en allen verwerpen: wat dan? De schuldeisers moeten toch hun geld krijgen? Moet dan alsnog partner van mijn vader betalen, want dit wil ik niet?
Zoniet, WIE moet dan regelen dat zijn bezittingen verkocht worden zodat toch deel van schuld wordt betaald - en zijn hier kosten aan verbonden - voor wie?

Als laatste vraag: zijn persoonlijke spullen staan amper beschreven: dus officieel kunnen "zijn" spullen als gezamenlijk bezit van hem en partner naar buiten worden gebracht: zijn ze hier dan mee veilig gesteld?

Excuses voor de reeks aan vragen, maar kon toch niet specifiek een antwoord vinden in de duizenden eerdere vragen.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.

R. Arts
Amsterdam

Antwoord:

Geachte mevrouw Arts,

Bij verwerping zal betreffend erfdeel ten goede komen/ten laste komen van de kinderen van degene die heeft verworpen. Die moeten dan ook weer verwerpen. Zijn die (klein-)kinderen minderjarig, dan is voor de verwerping toetstemming van de kantonrechter nodig. Als dat rond is dan gaat de wet op zoek naar de overige erfgenamen. Die erfgenamen hebben dan vervolgens ook weer de keus en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Verwerpen lijkt dus eigenlijk geen goede optie (maar ik kan en zal u niet dwingen in een bepaalde richting). Wellicht is de zogenoemde beneficiaire aanvaarding (in ieder geval door 1 van beiden) een betere optie. Dat brengt wel wat rompslomp met zich mee, maar er is in ieder geval een persoon die verantwoordelijkheid neemt.

U zou uw notaris verder kunnen vragen over de beneficiaire aanvaarden.

Wat uiteindelijk tot de nalatenschap behoort is voor een (klein) gedeelte ongewis. Dan speelt een bewijskwestie over de vraag wat van wie is. Alles wat op naam staat is in ieder geval eigendom van degene op wiens naam het staat. Voor het overige blijft het vaak ongewis. Toch moet er een gezamenlijke beslissing genomen.

Veel meer kan ik op dit moment niet voor u doen. Sterkte met uw overwegingen.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder