Bepaling waarden erfdelen na scheiding
19 januari 2004
Vraag nummer: 8397 (oude nummer: 3814)
Tijdens ons huwelijk overleed mijn vader: er was en is sprake van z.g. bloot eigendom . Mijn moeder leeft nog en woont in de betreffende woning. Ook tijdens ons huwelijk overleed de moeder van mijn ex-echtgenote. Hier was geen testament en de kinderen zagen toen af van het opeisen van hun erfdeel, zodat de kinderen een vordering hadden op hun vader. In 2003 overleed haar vader.
Wij waren gehuwd in gemeenschap van goederen. De beide erfdelen zijn bij de echtscheiding niet verrekend en we willen dit alsnog doen. Hoe dienen de waarden van deze erfdelen bepaald te worden?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
In het testament van uw vader kan mogelijk de zogenoemde anti schoonzoon/dochter clausule staan. Is dit zo dan valt het erfdeel van u niet in de gemeenschap en hoeft niet verdeeld te worden na scheiding.
Ten aanzien van het erfdeel van uw ex in de nalatenschap van haar moeder zal dat dus hoogst waarschijnlijk anders zijn. Dit erfdeel zal gewoon verdeeld moeten worden. De waarde daarvan is in beginsel de waarde ten tijde van het overlijden. Indien niet direct verdeeld is kan de waarde gestegen of gedaald zijn. Daarvoor is taxatie of gewoon in onderling overleg schatten de aangewezen weg.