beneficiair aanvaarden/wettelijke vereffening
8 december 2004
Vraag nummer: 8854 (oude nummer: 5141)
Mijn broer is 6 weken geleden overleden. Mijn moeder en ik zijn enige erfgenaam. Pa is overleden in 1989. Wij hebben beneficiair aanvaardt en nu blijken de schulden aanzienlijk groter dan de baten te zijn. Ik kreeg via de notaris het advies om dit meteen te melden bij het kanton, per brief. Deze brief heb ik geschreven en kreeg ik per omgaande retour met de mededeling dat zij hier niets mee konden doen en dat zij geen adviserende instelling zijn en dat ik maar een notaris in de hand moest nemen. Hoe zit dit nu? De notaris zegt dat er daadwerkelijk een melding moet plaatsvinden en het kanton weet hier niets van. Wie heeft er nu gelijk. Ik wil z.s.m. van al dat regelen af zijn, want de kosten aan mijn kant lopen behoorlijk op. Ik heb gehandeld via de richtlijnen en het advies van de notaris, die 162,50 euro per uur kost ex btw. Ik vind dit schandalig als je ziet hoe weinig begeleiding je hiervoor terugkrijgt.
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Tja, wat kan ik er over zeggen. Als er beneficiair is aanvaard, dan is de zogenoemde wettelijke vereffening van toepassing. Op grond van die wettelijke vereffening zijn er allerlei vereisten die je in acht moet nemen (zoals oproepen onbekende schuldeisers ed.). In sommige gevallen is de zogenoemde 'lichte vereffening' van toepassing. Zeg maar de vereffening waardoor er niet nog meer schulden ontstaan. Deze lichte vereffening is van toepassing tenzij de Kantonrechter anders bepaalt.
Voorts is het mogelijk dat de Kantonrechter op verzoek kosteloze vereffening of opheffing van de vereffeniging beveelt. Dat kan als er maar zeer geringe baten zijn in de nalatenschap. Ik denk haast dat de notaris op dit laatste verzoek doelt. Dat is in dat geval dus een heel goed advies van de notaris!! Indien nodig zou ik een nieuw verzoek indienen bij de rechter. Ik denk dat de notaris u daarbij wel wil helpen, ook zonder dat daarvoor meteen een hoge declaratie tegenover staat.