Beneficair aanvaarden of verwerping
13 januari 2005
Vraag nummer: 8987 (oude nummer: 5371)
Mijn schoonvader is onlangs overleden. Hij had een aantal schulden. Na op verschillende plaatsen (notaris, rechtsbijstand & internet) informatie ingewonnen te hebben, waarbij we twee soorten advies kregen: verwerpen of benificiair aanvaarden, hebben we i.v.m. de kosten besloten te verwerpen (voor mijn vriend, zijn zus en haar zoontje) . Vandaag hebben we van de rechtbank een nalatenschapakte voor de verwerping gekregen, zodat wij nu niet meer aansprakelijk zijn voor de schulden.
Omdat ons nog niet duidelijk was hoe alles vanaf nu verder afgehandeld wordt (zoals opzegging huur, betaling rekeningen, e.d.), heb ik vandaag gebeld met de notaristelefoon. Daar werd me verteld dat we beter benificiair hadden kunnen aanvaarden, omdat nu verder niemand iets regelt (en het automatisch naar de overige familieleden gaat, wat wij ook niet willen). Wat is jullie advies?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Met verwerpen doe je afstand van alles en keer je de nalatenschap de rug toe. Er is ook geen weg terug.
Het grote voordeel van beneficiaire aanvaarding is dat in ieder geval iemand de verantwoordelijkheid op zich neemt. Of dat ook een voordeel is voor betreffende persoon is natuurlijk niet op voorhand vast te stellen.
Beneficiaire aanvaarding betekent namelijk ook wettelijke vereffening. Tenzij er de mogelijkheid bestaat van de lichte vereffening of ontheffing van de vereffening, kan één en ander inderdaad veel extra kosten met zich meebrengen.
Kortom: wat nu goed of slecht is kun je eigenlijk alleen bepalen afhankelijk van de vraag ten opzichte van wie het goed of slecht is.
Advies kan ik niet geven. Slechts hoop ik in dit soort gevallen dat er toch iemand is die de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaat. Dat betekent dan dus beneficiair aanvaarden. Maar ja, ik heb makkelijk praten.