antw op "samenlevingscontract"


2 april 2009

Vraag nummer: 12535  (oude nummer: 12697)

Beste meneer v/d Griendt (of degene die de adviezen geeft!),
In het bedoelde samenlevingscontract staat in het verblijvensbeding dat de gezamenlijke bezittingen bij overlijden naar de partner gaan (is ook normaal vind ik). Maar in een ander stukje dat puur over het huis gaat (dat dus geen gezamenlijk bezit is), staat dat bij einde van de samenwoning en/of het kopen van een nieuw huis, de helft van de waarde voor de partner is. Onze notaris concludeert daaruit dat dat bij overlijden ook geldt. Mij lijkt van niet, omdat het niet expliciet genoemd is (alleen bij uit elkaar gaan en verkoop). In het testament is er een keuzelegaat voor de partner, die op deze manier het huis op eigen naam mag zetten, maar wel tegen vergoeding aan de andere erfgenamen. Nu 'verdwijnt' de helft van de waarde van het huis dus, voordat het testament in werking gaat, en dat lijkt mij niet de bedoeling. Ik hoop dat u hier iets over kunt zeggen.
Vriendelijke groet, Mevrouw Ten Kate

Antwoord:

Geachte mevrouw Ten Kate,

Zonder de teksten voor mijn neus te hebben, kan ik er uiteraard heel weinig over zeggen. Einde van de samenwoning kan trouwens ook door overlijden van één van beiden zijn, maar dat zal wel duidelijk uit de tekst moeten blijken (althans dat er niet staat dat het anders is).

Dit soort verrekenbedingen tussen samenwoners zijn trouwens fiscaal bezien bepaald niet onbesproken, maar ook wat dit betreft kan ik zonder de teksten niet veel daarover zeggen.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >