Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

akte van verdeling

29 augustus 2016

Vraag nummer: 47126

Kunnen de erven van mijn overleden ex-man die onlangs is overleden en waarmee ik een akte van verdeling hebt opgesteld bij de notaris, dat ik na aftrek van de 1e hypotheek, de helft van het surplus uitgekeerd krijg.
Ik ben nu 72 jaar en ik had ooit het huis gekocht en het grootste deel betaald.
Mijn man mocht in het huis blijven wonen, maar bij verkoop kreeg ik mijn deel van het geld dat ik in feite na de scheiding had kunnen eisen door het huis toen te vekopen. Dit vond ik toen zielig.
Mijn ex-man is er heel gelukkig geweest en er tot zijn dood gewoond.
Hij had nauwelijks contact met zijn twee zonen, nu de erven, uit een eerder huwelijk, maar die werken nu niet mee om het huis te koop aan te bieden.
Het huis was totaal afbetaald, maar mijn ex-man bleek erna nog 3 hypotheken te hebben afgesloten om een zoon die veel schulden had te helpen.
Maar in de akte van verdeling staat dat dit geen invloed heeft op mijn deel.
Ik leef nu van een heel klein pensioen en zou graag mijn deel krijgen om later indien nodig,zorg te betalen.
Het huis heeft tot 1999 altijd op mijn naam gestaan, maar toen is het op naam van mijn e-man overgezet en de akte van verdeling aangepast.
Het huis staat op een zeer gewilde plek in Naarden vesting en ik heb het, na de koop, eigenhandig verbouwd en opgeknapt en daar 3 jaar over gedaan.
De twee erven hebben het huis 3 dagen te koop gezet op Funda, maar toen zij werden geïnformeerd over de akte van verdeling, hebben zij het huis uit de verkoop gehaald.
Zij willen gewoon wachten tot mijn overlijden en in de tussentijd het huis gaan verhuren om zo de nieuwe, nog op het huis rustende hypotheken, waarvan mijn ex-man het geld al als een soort voorschot op de erfenis aan hen uitbetaald heeft, te kunnen aflossen.
Kunnen zij dit doen, terwijl er een akte bij de notaris ligt?
Zo ja, waarom zou men dan nog een testament of akte opmaken bij een notaris, als het niet uitgevoerd hoeft te worden?
Met vriendelijke groet
Sonja Tienstra

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Mij lijkt dat wat in het convenant dan wel de akte van verdeling is opgenomen, doorslaggevend voor de positie van de erfgenamen en daarmee ook uw positie. Ik raad u aan langs een notaris te gaan voor nader advies en informatie over uw positie.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

De informatie in deze adviesrubriek is met grote zorgvuldigheid tot stand gekomen. De informatie is algemeen van karakter en niet van toepassing op individuele situaties en personen. De inhoud van de website mag niet worden beschouwd als een persoonlijk advies; de toepassing hangt af van ieders persoonlijke situatie. Om tot een gedegen afweging van belangen en vaststelling van de juridische consequenties van wensen en afspraken te komen, is telkens opnieuw een persoonlijke gesprek met de notaris van uw keuze noodzakelijk. Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.

Notaris Van de Griend, Netwerk Notarissen en de daarbij aangesloten notarissen wijzen aansprakelijkheid voor eventuele onvolkomenheden, onjuistheden en gevolgen af. Evenmin zijn zij verantwoordelijk en aansprakelijk voor via hyperlinks (met onze site) verkregen informatie op externe websites.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder