afwikkeling testament
8 maart 2007
Vraag nummer: 10939 (oude nummer: 8990)
Geachte heer,
Mijn oom is afgelopen week overleden. 13 jaar geleden heeft hij mij tot erfgenaam gemaakt. Dit heeft hij toen overlegd met mijn ouders.
Nu is dus mijn oom afgelopen week overleden. De zus van mijn oom heeft de begrafenis geregeld en een eerste afspraak gemaakt met de notaris. (Er zijn overigens 8 broers en zussen). Mijn vader kan niet goed overweg met het restand van zijn familieleden en ze willen hem dus ook niets mededelen. Wij hebben dus geen flauw idee van de stand van zaken en van de gang van zaken.
Ik weet ook niet of ik nog steeds erfgenaam ben. Het is natuurlijk goed mogelijk dat hij dat in de afgelopen jaren veranderd heeft. Mijn oom heeft jaren niet goed met zijn familie overweg gekund maar met de zus die de begrafenis geregeld heeft is het contact het afgelopen jaar hersteld. Die zus bijt zich overal meteen op vast en heeft waarschijnlijk ook met voorbedachte rade contact gezocht met mijn oom. Zij was jammergenoeg 3 uur na zijn dood zijn huis al aan het doorzoeken terwijl ze nog niets wist over een eventuele erfenis. Op de begrafenis reed ze ook al in zijn auto rond......
Mijn vraag is nu, hoe moeten wij het aanpakken aangezien we van de familie niets te horen krijgen. We hebben geen akte van overlijden want dat heeft die zus.
We weten wel dat ze bij de notaris zijn geweest. Schrijft de notaris ons aan indien ik nog erfgenaam ben. Wie wordt er testamentair executeur indien ik nog erfgenaam ben en wie indien de erfenis wordt verdeeld onder broers en zussen. Nu een week na zijn overlijden kan de familie dus nog steeds zijn huis in. Hij had overigens niet veel van waarde in huis. Alles was zeker al 40 jaar oud, maar hij heeftwel een eigen huis.
Graag wilde ik het antwoord op bovenstaande vragen weten en hoe de verdere gang van zaken is.
Wat moest die zus bij een notaris doen als het testament nog niet openbaar gemaakt werd?
Had er al een testamentair executeur aangesteld moeten zijn voor het regelen van de begrafenis?
Alvast vriendelijk bedankt voor het beantwoorden!
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Het begin zal moeten zijn bij de notaris die één en ander in behandeling heeft. Een notaris wordt doorgaans ingeschreven in het boedelregister bij de rechtbank. U zou daar kunnen beginnen.
Als u erfgenaam bent zal de notaris die de verklaring van erfrecht opstelt u zeker benaderen. Omgekeerd kunt u ook zal zelf actie ondernemen en een afspraak maken bij de of een notaris om nadere informatie te krijgen.