afstand doen van kindsdeel


7 september 2008

Vraag nummer: 11948  (oude nummer: 11233)

Is het mogelijk om als kinderen, na overlijden van één der ouders, afstand te doen van de vordering die er ontstaat op de langstlevende ouder. Immers bij het overlijden van één der ouders ontstaat voor de kinderen een vordering tergrootte van een kindsdeel op de langstlevende ouder. Over deze vordering dient successierecht betaald te worden. Als nu alle kinderen afstand doen van hun kindsdeel blijft de totale nalatenschap aan de langstlevende ouder, die tot ruim € 500.000 kan erven vrijgesteld van successierecht.
Kunt u aangeven of het wettelijk mogelijk is om ten gunste van de overlevende ouder afstand te doen, welke consequenties dat heeft en welke weg daartoe bewandeld moet worden.

Antwoord:

Geachte heer/mevrouw,

Als je geen erfgenaam wil zijn, dan kun je verwerpen. Verwerpen is wellicht in uw geval een onverstandige keuze omdat daarmee de langstlevende niet enig erfgenaam wordt. Verder kan de vordering u "helpen" fiscaal gezien, bij overlijden van de langstlevende.

Kortom, ga naar een notaris, laat u uitgebreid informeren en maak dan een keuze.

Indien u het voor uw eigen situatie ook niet prettig zou vinden: bespreek met de notaris dan ook de mogelijkheid van het maken van een testament.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >