afhandeling vsaststellingsovereenkomst


10 januari 2020

Vraag nummer: 59699

goede morgen.
Mijn vader is overleden en heeft een testament waarin hij zijn dochters tot erven heeft gemaakt en zijn vrouw (onze stiefmoeder) het vruchtgebruik van geld en goederen geeft zolang ze leeft. Wij (dochters en stiefmoeder) zijn overeengekomen het testament 'af te kopen' en een vaststellingsovereenkomst op te stellen. De notaris heeft deze opgesteld. en er kan nu tot ondertekening worden overgegaan. Stiefmoeder wil ondertekenen maar weigert dit te doen in gezamenlijkheid met en op hetzelfde tijdstip als dochters. Als voorwaarde voor voorlezen en ondertekenen stelt de notaris echter dat dit in fysieke aanwezigheid van zowel dochters als stiefmoeder moet gebeuren zodat op hetzelfde moment aan allen hetzelfde wordt voorgelezen en een identiteitscontrole kan plaatsvinden. Notaris heeft dochters wel gezien en gesproken en stiefmoeder nog niet.Zij wil allen dus zien, gezamenlijk op hetzelfde tijdstip voor ondertekening en voorlezen. Dochters willen graag uit deze impasse komen.
Vraag: is het juridisch en/of notarieel verplicht om alle betrokkenen tegelijkertijd bij elkaar te hebben voor voorlezen en ondertekening? Of kan dat ook separaat?
alvast hartelijk dank voor uw antwoord.
mvrgroet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De partijen in een akte dienen tegelijk de akte te tekenen in die zin dat ze bij het doornemen en tekenen aanwezig moeten zijn, tenzij gebruik wordt gemaakt van een volmacht om de akte te tekenen. Dan treedt een medewerker van het notariskantoor op namens de partij die er op dat moment niet bij kan zijn. Die volmacht dient uiteraard van te voren getekend en gelegaliseerd te zijn/worden. Uiteindelijk heeft de notaris de regie en geeft wat dit betreft de regels aan.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >