aanwezigheid bij verlijden testament
30 mei 2004
Vraag nummer: 8552 (oude nummer: 4351)
Op 6 oktober 2003 liet mijn zwaar zieke moeder haar testament in het geheim opmaken. De notaris vond het goed dat mijn oudste zus bij de ondertekening aanwezig was. Volgens mij en de overige erfgenamen is die oudste zus de werkelijke opdrachtgeefster, aangezien mijn moeder nooit van een testament of notaris wilde weten. Mijn moeder was afhankelijk van de zorg van deze zus (en van ons) en sterk beinvloed door medicijnen. De zus had bij het testament het grootste belang: zij werd daarin genoemd als executeur.
Had de notaris melding behoren te maken van de tegenwoordigheid van de zus bij de ondertekening en het verlijden van het testament ?
Antwoord:
Geachte heer/mevrouw,
Dit is een hele lastige kwestie die bijna dagelijks speelt. Om achteraf vraagtekens of problemen te voorkomen, zorg ik als notaris ervoor dat bij het tekenen van de akte alleen degene wiens testament getekend wordt aanwezig is in de kamer en geen familieleden, vrienden ed.
Je moet kunnen afgaan op de notaris dat dat wat in het testament staat ook daadwerkelijk de wens is van de testateur. Zonder tegenbericht ga ik daarvan ook uit. Dat uw zuster als executeur wordt benoemd zou voor mij niet meteen aanleiding zijn te twijfelen aan de juistheid van het testament. De executeur is er nu juist om knopen door te kunnen hakken, maar dat alle beslissingen die worden genomen zoveel mogelijk in het belang zijn van alle erfgenamen. De executeur moet daarom ook rekening en verantwoording afleggen.