Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Via een notaris de erfenis veiligstellen (dreiging echtscheiding)


2 februari 2002

Vraag nummer: 544  (oude nummer: 297)

Wed Oct 4 20:35:07 2000

Geachte heer Van der Putten,

Kan een partner, die is getrouwd in gemeenschap van goederen, een eventuele erfenis die 'er aan zit te komen' veiligstellen voor de andere partner in geval van een echtscheiding.
Een theoretisch probleem, maar ik moet bekennen dat ik het antwoord niet wist, en dacht aan uw expertise.
P.S. Het betreft niet mezelf :-)

Hoogachtend,
John Klaassen

Antwoord:

Wed Oct 4 22:21:51 2000

Geachte heer Klaassen,

Uw vraag is bepaald niet theoretisch. Denk maar eens aan ouders die hun hele leven zuinig zijn geweest en een schuldenvrij eigen huis hebben. Wanneer hun enige dochter is gehuwd met iemand waar ze niet zo veel vertrouwen in hebben, willen ze graag dat hun erfenis bij hun dochter, maar niet voor de helft bij hun schoonzoon terecht komt. Ik schat dit soort situaties op enkele tienduizenden in Nederland.

Ik denk dat dit wel te regelen is door een bepaald beding in het testament van de ouders op te nemen. De dochter krijgt dan het bestuur van de erfenis en als zij zou scheiden valt dat bedrag of die goederen buiten de huwelijksgemeenschap. Of mijn gedachte klopt en op welke wijze het precies geregeld zou kunnen en moeten worden, weet ik echter niet.

U vlijt mij door mij expertise toe te schrijven, maar die heb ik niet op dit vlak, helaas. Ik ken een paar hoofdregeltjes van het erfrecht, maar zodra het wat ingewikkelder wordt weet ik het ook niet. Dit is het vakgebied van de notaris; dit is geen notaris-site. En dan moet ik me houden aan wat ik al vaker op vragen over erfrecht heb geschreven en verwijzen naar degene die het wel weet: de notaris. Ik heb zojuist voor u wel even in het Burgerlijk Wetboek zitten bladeren, maar kom er zo snel niet uit.
Wellicht is het antwoord vindbaar op www.notaris.nl. U kunt ook de Notaristelefoon in Den Haag bellen: 0900-3469393 (tussen 9.00 en 14.00 uur; ik heb dit nummer zelf af en toe wel eens gebeld en kreeg altijd een goed deskundig antwoord). Of u kunt gewoon uw eigen notaris of een willekeurige notaris in uw woonplaats bellen: op een voor hem of haar eenvoudig vraagje als dit kan men direct het antwoord geven. Aan zo'n kleine vraag zijn zeker geen kosten verbonden.

mr W.G.H.M. van der Putten

4 oktober 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >