Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kan de echtgenoot van de moeder van mijn partner beslissen waar zij begraven wordt?


30 januari 2011

Vraag nummer: 7849  (oude nummer: 16395)

Binnen een aanzienlijke tijd zal de moeder van mijn partner komen te overlijden, nu weten wij niet of zij iets heeft geregeld waar zij wilt worden begraven haar man wilt haar in hun huidige woonplaats laten begraven maar daar zijn haar kinderen het niet mee eens en willen dat hun moeder in haar geboorteplaats wordt begraven waar hun opa ook is begraven. Wie heeft dan het recht om daar over te beslissen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De enige persoon die recht heeft om te beslissen waar de moeder van uw partner begraven wordt, is de moeder van uw partner zelf. U moet het haar vragen. Liefst moet u haar vragen om het op te schrijven en er een handtekening en datum onder te zetten, in aanwezigheid van getuigen. Als ze niet meer kan schrijven, is het verstandig als ze het zegt in aanwezigheid van neutrale getuigen.

Als de moeder van uw partner het zelf niet zegt, heeft de persoon die de uitvaart regelt het in principe voor het zeggen. Het ligt voor de hand dat dat haar echtgenoot is.
Objectief gezien is het logisch dat de echtgenoot zijn vrouw na haar overlijden in hun woonplaats laat begraven. Ik weet niet waarom de kinderen hun moeder in haar geboorteplaats willen laten begraven, maar dat is geen logische plek als zij er later niet meer woonde. Maar misschien is er wel een heel goede reden voor, dat weet ik natuurlijk niet.

Maar je kunt er lang over praten en misschien zelfs ruzie over krijgen. Probeer dat laatste te voorkomen. Gissen, raden en speculeren heeft geen zin. Laat uw partner er gewoon met zijn moeder over praten en respecteer dan haar wens.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE