Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onderzoek naar cryonisme


13 maart 2017

Vraag nummer: 50067

Geachte heer, mevrouw,

Wij zijn op zoek naar antwoorden op onze vragen voor een groot onderzoek, op school, over cryonisme.

Daarbij heb ik de vraag of het mogelijk is telefonisch contact op te nemen of de vragen te behandelen tijdens een afspraak?

U zou ons, drie scholieren, er een groot plezier meedoen, aangezien we er veel over willen weten. We hebben tevens ook de organisatie omtrent cryonisme proberen te contacteren, maar daar krijgen we nauwelijks reactie van.

Wij hopen op een reactie.

Met vriendelijke groet,

Joany Schreuder

Antwoord:

Beste Joany,

Er valt niet zo veel te vertellen over cryonisme (of cryomeren, cryonics of invriezen of hoe men het noemen wil). In Nederland mag het niet. In Nederland zal de wet naar mijn inschatting ook nooit zo veranderd worden dat het wel mag. Wat wel mag, is dat men zich in Nederland zou kunnen laten invriezen om naar het buitenland vervoerd te worden.

Persoonlijk denk ik dat cryomeren zinloos is. Er wordt immers pas ingevroren als iemand al overleden is. Dat betekent dat men een dode mens weer levend zou moeten maken. Dat lukt nu ook al niet, zonder die tussenstappen van invriezen en ontdooien. Waarom zou dat later dan wel kunnen?
En als het ooit wel zou kunnen, bedenk dan eens wat het zou kunnen betekenen als iedereen altijd zou voortleven: mensen, dieren, planten. Als niemand doodgaat - want daar komt het op neer als we elke overledene weer tot leven kunnen wekken - zouden we snel van honger omkomen en er zou een verbod op kinderen moeten komen. Daar ben ik geen voorstander van.

Misschien zou het wel mogelijk zijn om een levende persoon in te vriezen en later ontdooid verder te laten leven, maar zo ver is de wetenschap nog lang niet.
Ik denk als men die wens van voortleven heeft, men beter enkele cellen in kan laten vriezen die later gebruikt kunnen worden om nieuw leven uit te laten ontstaan. Ik denk dan aan eicellen en aan sperma.

Het is tot nu toe nog nooit gelukt om een eerder bevroren overledene tot leven te wekken. Er is enkele tientallen jaren geleden wel een groot schandaal geweest omdat bleek dat een organisatie in Amerika die deze dienstverlening aanbood, zijn verplichtingen niet nakwam en bevroren lichamen ontdooiden. Ze gingen failliet en konden de elektriciteitsrekening niet betalen, zoiets was het.

Meer kan ik jullie over dit onderwerp niet vertellen. Het is volgens mij geen goed onderwerp voor een groot onderzoek, omdat er eigenlijk maar heel weinig over te onderzoeken valt. Hierboven staat alles wat ik weet.

Ik verwijs tot slot naar vraag 914 Cryonics (invriezen van lichaam om later weer tot leven te wekken). De vraag en het antwoord zijn uit 1997, maar nog altijd actueel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE