Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vrije keus ondernemer


19 juli 2010

Vraag nummer: 7635  (oude nummer: 15922)

Ik ben verzekert bij een uitvaartvereniging. Zij hebben een contract met een plaatselijke uitvaartondernemer. In het reglement van de uitvaartverenging staat vermeld dat zij alleen uitkeren als er gebruik gemaakt wordt van deze uitvaartondernemer. Ik vraag me af of ik niet vrij ben in de keuze van de uitvaartondernemer. Is de uitvaartvereniging wettelijk verplicht om ten allen tijde uit te keren?

Antwoord:

Geachte heer,

We kennen in Nederland het principe van contractvrijheid. Dat betekent dat men alles in een overeenkomst mag regelen, wat niet bij wet verboden is. Maar als men een overeenkomst aangaat, is men er aan gebonden.

Het betekent ook dat men als lid van een uitvaartvereniging gebonden is aan de contractuele regel dat er alleen een vergoeding wordt uitgekeerd als er gebruik gemaakt wordt van een bepaalde uitvaartondernemer. Als men dat niet wenst, moet men het lidmaatschap van de vereniging opzeggen en een andere verzekering aangaan die die regel niet kent.

U bent altijd vrij in de keuze van een uitvaartondernemer, maar dan verliest u - bij deze uitvaartvereniging - het recht op een uitkering.

Mensen doen er goed aan, om voordat zij lid worden van een uitvaartvereniging of -verzekering zich precies over de voorwaarden te laten informeren.
Er zijn uitvaartverenigingen en -verzekeringen die dezelfde regel kennen als uw vereniging. Maar ook die slechts een beperkte uitkering doen. Maar ook, waar men helemaal vrij is in de keuze van een uitvaartverzorger.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >